У Шамцу одржана показна вјежба симулације поплава

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Показна вјежба "Шамац 2022" симулације поплаве и презентација координисаног дјеловања и реаговања служби заштите и спасавања у случају природне катастрофе изведена је данас на Ушћу ријеке Босне у Шамцу, у оквиру Усаид пројекта "Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење Стартегије приправости /ПРЕПС/ у БиХ и Србији", који спроводи Католички сервис за помоћ /ЦРС/ са партнерима.

Вјежба је изведена како би се тестирала спремност људства да одговоре на кризне ситуације у реалним условима, утврдило стање материјално–техничких средстава служби спасавања, те едуковала шира јавност о важности планирања и приправности и тиме јачала отпорност на катастрофе које периодично погађају ово подручје.

Шамачке службе спасавања се тако накратко и у контролисаним условима вратиле на 2014. годину те браниле од пораста водостаја ријека Босне и Саве симулирајући спасавање људи, блокираних мјеста испод моста, спасавање на води и под водом, извлачење људи из аутомобила на које је пало стабло, те евакуацију, збрињавање и пружање прве помоћи.

У вјежби су учестовали представници Републичке управе Цивилне заштите, јединица са подручја општине Шамац – Штаба за ванредбе ситуације, Оперативно- комуникационог центра, Специјализоване јединице за заштиту од поплава, као и представници ватрогасне службе, црвеног крста, Полицијске станице и Дома здравља, Центра за социјални рад и других.

Зоран Башић, пројект-менаџер, испред ЦРС каже да му је драго да могу у оквиру пројекта "Отпорност на природне катастрофе и унапређење Стратегија приправности" одржати вјежбу која је импресивна.

Он је захвалио начелнику општине Шамац и директору Републичке управе цивилне заштите, те службама које су учестовале на вјежби, те додао да је ово добар примјер како треба да изгеда вјежба која је потребна.

"Ово је пројекат који се истовремено спроводи у Републици Српској и Србији у 14 градова и општина и једна од таквих општина је и Шамац са којима имамо изузетно добру сарадњу у прошлости, а несумњам да ће и бити у будућности", рекао је Башић.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић истакао је да вјежбом у Шамцу желе показати ширину и снагу система заштите и спасавања.

"У систему заштите и спасавања је битно да свако има своје мјесто и улогу и одговорност за све што нам се догађа у ситуацијама природне несреће или катастрофе. Систем заштите и спасавања грађани у Српској треба да знају почиње и заснива се на грађанима Српске, локалним заједницама, привредним субјектима, на републичкој управи ЦЗ, али и на специјализованим јединицама за спасавање које Формира Влада Српске",каже Новитовић.

Он је додао да је њихов задатак да помону свим локалим заједницама у опреманају, организовању како јединаца опште намјене, тако и специјализоване намјене али и циљ и обавеза да пронађуи уз помоћ партнера, донатора развијају систем заштите и спашавања на цијелом прстору Српске.

"Ово је добар примјер праксе добре координације гдје су укључени сви који по природи својих активности имају везе са заштитом и спашавањем, а иначе су партнери Републичке управе ЦЗ и дио система заштите и спашавања", рекао је Новитовић.

Боро Богдановић начелник Штаба за ванредне ситуације у општине Шамац истакао је да ће након вјежбе направити квалитетну анализу да виде шта је урађено успјешно, гдје је било пропуст и како даље.

"Искуство из 2014. године каже нам да смо доста ојачали, добили доста донација, материјално-техничких средстава које смо видјели и данас једним дијелом. Надамо се да ће захваљући сарадњи са ЦРС сарадња бити настављена и да ћемо уз квалитетну документацију квалитетно обучено људство и материјано техничка средства бити спремни за нова дешавања", рекао је Богдановић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић захвалио је свим службама у оквиру Општинске управе, Републичкој управи ЦЗ и ЦРС као главном донатору и покровитељу данашње вјежбе.

"Вјежба има за циљ да покаже и провјери ефикасност међусобе координације свих служби у ванредним ситуацијама поготово имајући у виду све оно кроз шта је општина Шамац прошла током 2014. године и све оно нашта можемо у наредном периоду наићи и када је елементарна непогодама, али и када је рјеч о спашавању људи", каже Милићевић.

Он је додао да је општина Шамац доста напредовала протеклих година међусобном координацјом са републичком управом ЦЗ и нагласио чињеницу да овдје и даље постоји један дио небрањеног подручја.

"Сигуран сам да ћемо са институцијама РС у наредном периоду рјешавати и та питања, а све у циљу заштите становништва и имовине општине Шамац", рекао је он

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана