У саћима у Семберији и Посавини ни грама меда

Љиљана Алексић
У саћима у Семберији и Посавини ни грама меда

Бијељина - Пчелари у Семберији и Посавини су у великим губицима због овогодишњих неповољних временских услова, а у неким саћима нема ни грама меда, због чега многи од њих размишљају да дигну руке од пчеларства.

Лоше временске прилике за пчеларство, које је обиљежило добар дио године, испразнило је кошнице па умјесто десетина килограма меда пчелари ваде мед "на кашичицу". Према подацима Удружења пчелара "Семберија", које окупља 114 чланова, никада до сада нису забиљежени овако мали приноси.

- Пчелари су огорчени, неки немају ни грам меда у кошницама, а веома мали број њих успио је да произведе свега два до три килограма по пчелињем друштву - казао је предсједник овог удружења Љубо Новаковић који се пчеларством бави 40 година.

Према његовим ријечима, ништа боља ситуација није ни у сусједним општинама - Зворнику, Лопарама и Угљевику.

Због овако лоших приноса пчелари су принуђени да додатно прихрањују пчеле како се не би угасила матична друштва, а кошнице остале празне.

- Већина пчелара прихрањује пчеле шећером, стављају отприлике десет килограма шећера по сандуку. То морамо сада да радимо, јер ће у супротном пчеле нестати - рекао је Новаковић.

Он је нагласио да ове године пчелари нису успјели да произведу багремов мед. Додао је да захваљујући прошлој години, која је била изузетно медоносна, сада троше старе залихе.

- Прошле године смо послије готово 20 година имали црни багремов шумски мед, који је изузетног квалитета и скупљи у просјеку за пет марака од осталих врста. Он се појави након 15 до 20 година и права је ријеткост - рекао је Новаковић.

Скачу цијене

Пчелари истичу да ће се несташица меда одразити и на тржишне цијене у наредном периоду.

- Још имамо прошлогодишњих залиха и ових дана нећемо повећавати цијене, али ћемо на то бити принуђени кад залиха нестане. Килограм багремовог и ливадског меда се продаје по 15 марака, али до поскупљења ће сигурно доћи - рекао је Љубо Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана