У Рогатици супруге прве на мети насилника

Сретен Митровић
У Рогатици супруге прве на мети насилника

РОГАТИЦА - Рогатички Центар за социјални рад је за десет мјесеци 2019. евидентирао шест случајева насиља у породици, колико и у цијелој прошлој години, али према њиховим процјенама, тај број не одговара стварном стању на терену јер многе жртве не пријављују злостављаче.

Неки од разлога, како наводе у Центру, јесте то што жртве ћуте и трпе ради заштите личног или угледа породице.

- Доста жртава се пита, а и ми у Центру, шта и куда послије пријављивања. Сигурне куће нема ни у Рогатици ни у окружењу. Уз то, насилници, и кад им се изрекне нека од расположивих мјера, остају слободни и ван контроле надлежних органа - каже директорица Центра за социјални рад Марина Ћосовић поводом Свјетског дана борбе против насиља над женама - 25. новембра.

Да су жртве већином жене показују подаци Центра према којима су у пет евидентираних случајева насиља лани жртве биле супруге, а у једном супруга и син. 

- Ове године у четири случаја жртве су биле супруге, а у остала два мајка и брат - рекла је Ћосовићева. 

Када је ријеч о санкцијама према злостављачима, углавном су изрицане мјере забране узнемиравања и ухођења жртве, обавезног лијечења од зависности, удаљења из куће, те забрана приближавања и контактирања са жртвом. Сви случајеви који су евидентирани у Центру за социјални рад евидентирани су и у Полицијској станици.

Резултат је то, казује предсједница Удружења жена “Сноп” из Гучева код Рогатице Слађана Ујић, потписаног Протокола о сарадњи у случајевима насиља у породици и насиља над дјецом који су 2017. потписали представници Општинске управе, Полицијске станице, Дома здравља “Др Зоран Митровић”, Основне школе и Средњошколског центра “27. јануар”, вртића “Бамби” и Удружења “Сноп”.

- Реализујући потписани протокол формиран је тим за праћење стања у области равноправности полова уз пуну помоћ и подршку жртвама насиља које се најчешће догађа у породицама слабијег имовног стања, а на ту пошаст нису имуне ни имућније породице - каже Ујићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана