У Рогатици представљена књига "Ничији војници" о злочину у Добровољачкој

Срна
У Рогатици представљена књига "Ничији војници" о злочину у Добровољачкој

РОГАТИЦА - У Рогатици је представљена књига "Ничији војници" Жељка Пантелића која документовано свједочи о злочину над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву маја 1992. године.

Пантелић је рекао на синоћњој промоцији да је ово, за сада, једина књига са детаљним описом злочина над припадницима ЈНА почињеним у Добровољачкој улици која је написана на основу изјава преживјелих у том масакру и породица погинулих.

Он је нагласио да је у књизи навео све податке о злочинима над војницима ЈНА у Сарајеву почетком маја 1992. године и о нападу на колону у Добровољачкој, која се повлачила ка Лукавици.

Пантелић је напоменуо да су, углавном, сви припадници ЈНА прошли разне тортуре, да су више пута давали изјаве о тим дешавањима, те да је покретање поступка о случају "Добровољачка" ствар правосудних органа.

"Почео сам добијати пријетње из Сарајева, па сам одлучио да обухватим све исказе преживјелих, посјетим најближу родбину погинулих и све употпуним материјалом којим располаже Центар за истраживање рата и ратних злочина из Бањалуке, да бих допринио истини о овом случају", навео је Пантелић.

Након објављивања овог, Пантелић планира и друго допуњено издање јер је добио изјаве војника јединице која је била из Лукавице, а са којима раније није контактирао.

Он истиче да ће се у другом допуњеном издању наћи изјаве тих свједока о страхотама кроз које су прошли, као и више фотографија међу којима и фотографије погинулих.

Књига је изашла из штампе средином прошле године, а издавач је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Пантелић је као официр ЈНА и припадник 65. заштитног моторизованог пука, рањен 2. маја 1992. године у касарни, а дан касније заробљен на зачељу колоне у Добровољачкој и тешко мучен.

Организатор синоћње промоције књиге "Ничији војници" је Народна библиотека "Војислав Лубарда" у Рогатици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана