У ред за наплату дуга Фармланда стала и предузећа

Милијана Латиновић
У ред за наплату дуга Фармланда стала и предузећа

Бањалука - Ситуација у некадашњој Говедарској фарми “Фармланд” из Нове Тополе додатно се компликује, с обзиром на то да су осим радника, наплату дугова судским путем затражила и бројна предузећа.

Истакла је то за “Глас Српске” адвокат Мирослава Дринић која заступа 55 бивших радника тог пропалог предузећа.

- Ситуација се закомпликовала јер постоје и други потражиоци који су путем суда покренули извршни поступак наплате дуга. Имамо ситуацију да су судски извршитељи у том процесу пописали неке ствари које су већ пописане. Уздамо се у то да радници по закону у овој ситуацији имају право првенства те да ћемо успјети продајом преосталих ствари наплатити бар још дио потраживања - рекла је Дринићева.

Додала је да су радницима до сада у два наврата исплаћене законске затезне камате и око 20 одсто главног дуга.

Осим што се појављују и други потражиоци који настоје наплатити дугове од “Фармланда”, Дринићева истиче да страхују да оно мало оронулих ствари у кругу предузећа које су пописане неће ни дочекати купце, јер их неко поткрада.

- Из круга фарме протеклих дана нестале су неке цијеви које смо такође пописали, а са трактора је поскидан добар дио дијелова. Немамо никакву контролу над стварима које се тамо налазе, јер је све запуштено - рекла је Дринићева.

Иако су добили мањи дио дуга, радници некадашње говедарске фарме нису оптимистични да ће добити сав новац који им фирма дугује.

- Све што има на фарми је старо и запуштено, добро да смо ишта успјели продати. И све што смо добили је ситно у односу на износе које нам дугује “Фармланд” јер осим зарађених плата, нису нам уплаћени ни доприноси, па ни у пензију не можемо - кажу огорчени радници.

“Фармланд” је радницима дуговао око 300.000 марака, без камата, на име неисплаћених плата. Радници су 2017. године добили судски спор против предузећа али годинама ништа нису могли да наплате. Они су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме. “Фармланду” су још 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза.

Судски депозит

Мирослава Дринић је истакла да су пописане ствари са фарме које нису успјели продати на лицитацијама, продали путем непосредне погодбе.

- На судском депозиту тренутно се налази око 30.000 марака. Сачекаћемо да се прикупи још новца како би покренули нову исплату радницима - рекла је Дринићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана