У Рачи откривен споменик борцима Црвене армије

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- У спомен-комплексу погинулим борцима и жртвама фашистичког терора у Рачи је поводом обиљежавања Дана борца откривен споменик борцима Црвене армије.

Предсједник Градске скупштине СУБНОР-а у Бијељини Михајло Видић рекао је новинарима да је ријеч о одавању дужног поштовања борцима који су извојевали слободу и његовању културе сјећања.

"Антифашизам у Републици Српској посљедњих година доживљава ренесансу и поносни смо на то. Важно је његовати културу сјећања и поштовање према онима који су били прије нас, да би и они који долазе послије поштовали нас", рекао је Видић.

Замјеник војног аташеа Руске Федерације у БиХ потпуковник Сергеј Куклев присуствовао је откривању споменика и изразио задовољство што је на овај начин обиљежена заједничка борба против фашизма.

"Надам се да фашизам и нацизам неће више да се врате", рекао је Куклев.

Светомир Лазаревић, официр ЈНА у пензији, рекао је да је сваке године све више учесника у Српској на манифестацијама које чувају сјећање на борбу у Другом свјетском рату.

"Значајно је да млади уче исправну историју, а не да им се она криви. Треба да се истина зна, ко се за шта борио на овим просторима и како смо извојевали слободу која је наше богатство", поручио је он.

Вијенце и цвијеће у спомен-комплексу положиле су и делегације из Србије, Хрватске и БиХ.

У овом комплексу уписана су имена 1.752 погинула борца и у костурници са петокраком сахрањени посмртни остаци 680 идентификованих бораца.

Споменик Црвеној армији који је данас откривен на овом мјесту подигла је Градска скупштина СУБНОР-а Бијељина, потомци и поштоваоци, а на постаменту се налази табла са петокраком звијездом, српом и чекићем, симболима Црвене армије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана