У протеклих десет година у Бијељину уложено више од пола милијарде КМ

Срна
У протеклих десет година у Бијељину уложено више од пола милијарде КМ

Бањалука - На територији града Бијељина од 2006. године до данас, кроз различите пројекте уложено је више од пола милијарде КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.

Најзначајнија улагања забиљежена су у области пољопривреде и здравства.


Према подацима Владе, у пољопривреду на подручју Бијељине уложено је око 157 милиона марака.

Само за подстицајна средства за развој пољопривреде и села издвојено је 98,2 милиона, затим за јединицу за координацију пројеката - 5,7 милиона, из Фондова ИПА - 12,2 милиона, Европске-инвестиционе банке - заштита од поплава 15,7 милиона, те 24,9 милиона КМ за водне и канализационе објекте у сарадњи са Свјетском банком.

Поред пољопривреде, Влада Српске је у ову локалну заједницу уложила значајна средства и у области здравства - 119,2 милиона КМ.

За изградњу и опремање савремене опште болнице "Свети врачеви", Влада је обезбиједила 117,1 милиона марака, на основу чега је становницима Бијељина данас на располагању здравствена установа која располаже са пет операционих сала, осам стационара, те савременом дијагностиком и лабораторијом.

Влада Републике Српске у овој локалној заједници континуирано улаже у адаптацију амбуланти породичне медицине, те је по том основу за Дом здравља у Бијељини издвојила 2,1 милион КМ.

У Влади Српске Срни је речено да је кроз кредит Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске до данас у Бијељини пласирано 102 милиона КМ.

По том основу је 400 младих брачних парова ријешило своје стамбено питање, за шта је пласирано 24 милиона КМ.

Такође, кроз различите кредитне линије, бијељинским привредницима пласирано је више од 70 милиона КМ, а кроз кредитну линију за јединице локалне самоуправе три милиона.

Бијељини, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, из Фонда солидарности уплаћено је око 35,5 милиона КМ, кроз ваучере - 26,2 милиона КМ, пољопривредницима 4,1 милион, а кроз помоћ буџету - 1,15 милиона.

Реализовано је и 14 пројеката по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у вриједности од четири милиона КМ. Ријеч је, између осталог, о санацији дринског и савског насипа, те санацији канала.

Из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске, кроз пројекте, који се реализују на територији Бијељине, Влада је одобрила 13,6 милиона КМ.

Поменута средства, између осталог, одобрена су за дио обилазнице око града и саобраћајницу Аризона - 4,4 милиона, те реконструкцију Окружног суда и Окружног тужилаштва - 1,4 милиона

У рехабилитацију магистралних и регионалних путева, постојеће путне инфраструктуре у ову локалну заједницу је уложено више од 20,7 милиона КМ.

Владе Републике Српске је 2012. године, у сарадњи са Амбасадом Холандије, обезбиједила и неповратна средстава од 6,5 милиона евра из програма "ОРИО" за изградњу канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, чиме је учињен значајан корак у правцу рјешавања дугогодишњег проблема отпадних вода у Бијељини.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине/града Бијељина, Влада Српске је издвојила 8,5 милиона КМ од чега је стамбено збринуто 538 породица, и то њих 171 изградњом станова, док је неповратна новчана средства добило 367 породица.

За изградњу споменика и спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са подручја Бијељине, из републичког буџета издвојено је 134.000 КМ.

Пројектима запошљавања од 2007. до 2016. године запослено је око 2.000 људи и 119 особа са инвалидитетом, за што је обезбијеђено скоро седам милиона КМ.

На основу зајма Инвестиционо-развојне банке од 360.000 КМ запослена су 23 демобилисана борца.

У Бијељини је, програмом социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто осам предузеће са 1.326 радника, за шта су утрошена скоро четири милиона КМ.

Влада Републике Српске је, активностима подршке привреди од 2006. године до 2015. године, издвојила 6,4 милиона КМ, од чега 3,7 милиона за подстицај извозу.

Кроз субвенције за електричне енергије социјално угроженом становништву у Бијељини издвојено је 2,4 милиона КМ.

У оквиру пројеката за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око девет милиона КМ, од чега око 6,6 милиона у Фонд за треће и четврто дијете, те остатак за омладинске организације.

Из републичког буџета кроз пројекте одрживог повратка за избјегла и расељена лица издвојено је 5,7 милиона КМ.

У посљедњих десет године за пројекте адаптације и реконструкције објеката основних и средњих школа на подручју општине Бијељина уложоне је скоро пет милиона КМ.

Кроз заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије "Доситеј", којима су школе опремане рачунарском опремом, бијељинске школе и васпитне установе модернизоване су рачунарском опремом у вриједности више од милион марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана