У Прњавору живи 1.452 припадника националних мањина

Срна
У Прњавору живи 1.452 припадника националних мањина

Прњавор - На подручју општине Прњавор, према посљедњем попису становништва, живи 1.452 припадника националних мањина, изјавио је начелник општине Дарко Томаш пред почетак Фестивала "Мала Европа-славимо различитости" на којем ће бити представљена традиција националних мањина које живе у прњаворском крају.

"Прњавор је примјер општине гдје велики број народа и народности живи складно", рекао је Томаш након пријема делегација националних мањина које ће присуствовати вечерашњем фестивалу, који се одржава у сарадњи са Удружењем Рома "Ромали Какањ".

Томаш је навео да, према подацима пописа, на подручју цијеле Републике Српске живи 14.600 припадника националних мањина, на основу чега се закључује да у Прњавору живи око 10 одсто свих националних мањина.

"Припадницима националних мањина покушавамо помоћи да задрже и очувају културну баштину било кроз дјеловање културно-умјетничких друштава или братимљењем са градовима или општинама у земљама из којих долазе, што доста добро функционише", нагласио је Томаш.

Предсједавајући Одбора за Роме при Савјету министара БиХ Мујо Фафулић рекао је да је Прњавор једна од ријетких општина у БиХ која обиљежава и слави различитости, због чега треба бити примјер осталима како се уважавају националне мањине, њихово историјско богатство и културна баштина.

"Ромска заједница обично се посматра кроз музику и плес, неку врсту разузданих славља што није ни приближно тачно у стварном свијету. То није дио ромске умјетности и зато се ромска национална мањина у Прњавору, на овом фестивалу, има прилику показати у другачијем свјетлу, има прилику показати културу, традицију, обичаје, историју и занате и на тај начин покушати умањити предрасуде", објаснио је Фафулић.

Томаш и Фафулић данас су у парку код Центра за културу засадили "Дрво пријатељства".

На фестивал "Мала Европа-славимо различитости" допутовала је и делегација из Доње Шлезије предвођена маршалом Војводства Цезари Пшибилским.

"Са нама је дошло доста омладине која ће наступити на фестивалу, и којима хоћемо да покажемо дио историје, ко су њихови преци. Желимо да сачувамо од заборава историју Пољака који су овдје дошли 1890. године у потрази за бољим животом", испричао је Пшибилски.

Градоначелник Болеславјеца Пиотр Роман подсјетио је да сарадња између Болеславјеца и Прњавора траје више од 40 година и најстарија је од 16 партнерских веза, колико их има овај пољски град.

"Сарадња је прије свега на културном нивоу, али постоје планови и за привредну сарадњу", рекао је Роман.

Жељко Лалић из Одбора за заштиту права националних мањина у Министарству за људска права и избјеглице БиХ каже да овакве манифестације имају велики значај за интеграцију националних мањина.

"Сарадња националних мањина не познаје границе, они треба да се удруже, треба настојати да националне мањине баштине свој језик, културу и обичаје", рекао је Лалић.

На фестивалу "Мала Европа-славимо различитости", који ће вечерас бити одржан у спортско-рекреативном центру "Борик" у Прњавору, наступиће више фолклорних друштава, а за посјетиоце ће бити уприличена презентација и дегустација јела карактеристичних за националне мањине са подручја општине, те забава уз музику и плес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана