У Прњавору одржана 43. украјинска забава

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - У Прњавору је по 43. пут одржана украјинска забава, чији је домаћин било украјинско Културно–умјетничко друштво /КУД/ "Тарас Шевченко".

Начелник општине Дарко Томаш, који је присуствовао украјинској забави, поручио је да је поносан на мултиетичност локалне заједнице.

"Прњавор је позитиван примјер суживота различитих народа и свега што је добро, амбијент међусобног уважавања и толеранције" , рекао је Томаш.

Предсједник КУД-а Ивица Кулена напоменуо је да украјинска забава у Прњавору има вишедеценијску традицију и одржава се пред сам почетак ускршњег поста.

"Посебно нас радује што многи наши сународници из других држава долазе на ово дружење на којем промовишемо украјинску културу, обичаје и традицију", рекао је Кулена.

Он каже да су се након стагнације КУД-а током протеклих десетак година стари чланови ангажовали на обнови и интензивирању рада, а посебно на окупању младих.

"Некада смо у фолкорним секцијама имали и по стотињак чланова, одржавали концерте, путовали, сада покушавамо да заинтересујемо младе да нам се придруже, да омасовимо друштво и вратимо се на ниво који смо имали раније" , појаснио је Кулена.

Замјеник предсједника КУД "Тарас Шевченко" Изидор Блотни рекао је Срни да је у традицији Украјинаца да су расположени, весели, да цијене једни друге, поштују остале народе и народности са којима живе.

"На нашу забаву дошли су гости са свих страна, има их и из Канаде, Аустрије, Њемачке, Швајцарске, сви су дали велики допринос у куповини опреме за наше друштво", рекао је Блотни.

Украјинци се у Прњавору својом бројношћу издвајају као водећа мањинска национална заједница, а општина која због суживота 12 различитих нација носи епитет "Мала Европа" увијек је истицала да је становиштво један од њених најважнијих ресурса.

Предсједник Украјинске заједнице у Хрватској Владо Карешин, који је поријеклом из Прњавора, каже да радо долази у мјесто за које га вежу лијепе успомене.

"Моји коријени су из Прњавора, у њему сам од баке и дједа научио прва слова и све о традицији украјинског народа. Наши преци су се на ове просторе доселили прије 130 година, ми смо трећа, четврта генерација и ријеткост је да се овако држимо скупа и помажемо једни другима" , рекао је Карешин за Срну.

Он је подсјетио да у Хрватској дјелује девет украјинских удружења, а да нове генерације Украјинаца о традицији и обичајима својих предака уче кроз активности и садржаје у љетним школама.

"Млади се окупљају на једном мјесту, уче украјински језик, друже се, имамо међусобне сусрете, а у госте нам долазе и украјинска друштва из БиХ и Србије. Наш највећи задатак је да се традиција не заборави, да се задржи и у школи и у КУД-овима" , рекао је Карешин.

Синоћњој забави у Прњавору присуствовала је и предсједник украјинског Удружења "Верховена" из Градишке Данијела Лешчен, која је напоменула да је у за Украјинце тешка времена изузетно значајно да се окупе, друже и покажу да су ту, једни другима спремни помоћи.

"Имајући у виду да према посљедњем попису у Републици Српској живи само 2.000 Украјинаца без те међусобне подршке тешко бисмо ишта могли урадити и постићи", рекла је Лешчен.

Украјинској забави у Прњавору присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана