У Приједору регистрован један случај афричке куге свиња код дивље свиње

Срна
У Приједору регистрован један случај афричке куге свиња код дивље свиње

ПРИЈЕДОР - На локалитету Доњи Волар - Југовци код Приједора идентификована је појава афричке куге свиња, речено је Срни у Одјељењу за пољопривреду и рурални развој града Приједора.

-Напомињемо да је појава идентификована код дивљих свиња. Код домаћих немамо идентификованих случајева - наводи се у одговору овог одјељења Срни.

Начелник градског Одјељењу за пољопривреду и рурални развој Жарко Тубин навео је да се очекују детаљне инструкције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за даља поступања на терену.

-Приликом потврђивања присуства афричке куге свиња, ветеринарски инспектор предузео је све потребне радње с циљем безбједног уклањања заражене дивље свиње - додао је Тубин.

Он је подсјетио да је град Приједор приликом прве појаве овог обољења у Семберији формирао локални кризни центар и у складу с инструкцијама Министарства предузимао мјере и радње с циљем спречавања и сузбијања појаве ове врсте вирусног обољења.

-Грађани који живе у зараженом подручју, а држе свиње, треба да их држе у затвореном простору и да поведу рачуна о дезинсекцији и дезинфекцији објеката - поручио је Тубин.

Осим Тубина, у локални кризни центар за контролу афричке куге свиња именовани су пољопривредни инспектор Лазо Марчетић, ветеринарски инспектор Драгана Вукојевић Пилиповић, инспектор у Полицијској управи Приједор Немања Предојевић и шеф Одсјека за цивилну заштиту Мирослав Крнета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана