У Приједору отворена изложба фотографија “Приједор у сликама”

Срна
У Приједору отворена изложба фотографија “Приједор у сликама”

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре вечерас је поводом Дана града Приједора, 16. маја, отворена изложба “Приједор у сликама”, а сва средства од продаје слика су намијењена за лијечење тешко болесне Приједорчанке.

Ријеч је о изложби 28 старих фотографија града Приједора коју је ова установа припремила у сарадњи са Градском управом.

Директор Музеја Козара Драгана Жујић изјавила је да су фотографије старог Приједора колоризовали Горан Ћук и Кристијан Вујчић, те да изложба има и хуманитари карактер.

“Сва средства од продаје ових фотографија намијењена су једној самохраној мајци, нашој сурађанки као вид подршке у лијечењу”, рекла је Жујићева и додала да је хуманитарни приступ био примарни циљ и мотив ове изложбе.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор сматра да празник града заслужује да се на овај начин још једном освјеже сјећања на то какав је некада био.

Он је додао да су, будући да су све слике откупљене, Приједорчани још једном показали да град има и душу.

Горан Ћук, професионални фотограф, каже да је посао колоризације био изазован јер је то, када је фотографија у питању, један од комплекснијих послова који код једне старе фотографије слабије резолуције јако дуго траје.

Дио фотографија је колоризовао Кристијан Вујчић, којем је фотографија хоби и који каже да је до фотографија на којима је радио дошао из разних архива и дигитализоване грађе.

Изложба старих фотографија града Приједора ће, прије предаје новим власницима, бити отворена до краја маја.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор посјетио је данас Дјечији вртић “Радост” чиме је почело обиљежавање 16. маја, Дана града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана