У Приједору освештан и наложен централни бадњак

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - У порти Цркве Свете Тројице вечерас је освештан и наложен централни бадњак, који је раније провезен улицама Приједора.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је новинарима да је ово дан када треба да се окупе православци, њихове породице и пријатељи, да пошаљу поруку мира и буду јединствени, јер само тако могу опстати.

"Потребно је да поштујемо наше обичаје и традицију. Драго ми је што се код храма Свете Тројице окупио велики број наших суграђана. Честитам Божић уз традиционални поздрав - Мир Божији, Христос се роди!", поручио је Јавор, који је присуствовао паљењу бадњака.

Протонамјесник Драган Хрваћанин рекао је да су се вјерници потрудили да испоштују све обичаје у вези са Бадњим даном и вечери, која слиједи уз посну трпезу у кругу породице.

"Бадњак је освештан, наложен на ватру, послије вечерњег Богослужења подијељени су бадњачићи са сламом као благослов данашњег дана који носимо својим домовима, потом је организовано пијукање за најмлађе", рекао је Хрваћанин.

Кум овогодишњег централног бадњака Зоран Шормаз навео је да је бадњак усјечен јутрос у селу Горња Драготиња и да је током дана обишао сва градска насеља.

"Покушавамо да се вратимо нашим народним обичајима, да се држимо наше породице и вјере која је стуб нашег друштва", рекао је Шормаз.

Бадњачке светковине и вечерња богослужења одржана су у свим парохијама приједорског намјесништва Српске православне цркве.

Службама бдијења и паљењем бадњака у православним храмовима данас се најављује рођење Христа Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана