У Приједору обиљежен дан сјећања на страдање Бошњака

Анадолија
Foto: Анадолија

ПРИЈЕДОР - Неколико стотина грађана на тргу у Приједору обиљежило је данас годишњицу страдања бошњачких цивила током рата и положило руже у помен 102 убијене дјеце, након чега су цвијеће однијели у парк гдје би требало бити направљено спомен обиљежје убијеној дјеци.

Сретоја Вујановић, начелник полиције у Приједору забранио је мирну шетњу улицама Приједора до главног трга и дозволио организаторима сат времена окупљања на тргу Мајора Зорана Карлице.

Грађани су са бијелим тракама на рукама (скуп се зове ''Дан бијелих трака'' јер организатори од 2013. тврде да је несрспско становништво Приједора током рата морало носити бијеле траке на рукама, што није утврђено) прошетали центром до самог трга гдје је одржан мирни скуп којем је између осталог присуствовао и Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ, а којем није дозвољено да да изјаву.

"Можете одати почаст, али овдје немојте давати изјаве", рекао је Новалићу Фикрет Бачић, предсједник Удружења убијене дјеце у Приједору, након што се Новалић спремао да да изјаву, преносе Независне новине.

Сам Бачић, истакао је да убијена дјеца из Приједора још немају свој споменик те да нико у Градској управи није изразио противљење да се он изгради, али да многи траже начине да се реализација успори и отежа.

"Нису били против њега, али нису ништа урадли ни да се направи. Покушали су нам подвалити заједнички споменик за сву убијену дјецу Другог свјетског рата с именима 102 убијене дјеце Приједора како би се смањила страхода и трагедије. У срцу су нам сва дјеца која су страдала али не можемо се сложити с овим приједлогом", рекао је Бачић.

Иначе, обиљежавање под називом "Дана бијелих трака" којима се одаје почаст за убијене бошњачке цивиле и дјецу већ годинама је предмет спора јер из Републике Српске негирају да је грађанима који нису били спрске националности било наређено да носе бијеле траке око руке, како то тврде поједини чланови организација које обиљежавају годишњицу.

Данас је у организацији Омладинске организације „Принцип“, требало да буде одржан скуп "поводом прославе рођендана предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана и власника „Пинк Медиа Гроуп“ Жељка Митровића и прославе пет година од инаугурације предсједника Републике Србије Александра Вучића", али на овај скуп нико није дошао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана