У Подновљу откривена спомен-биста пилоту Ранку Вукмировићу

Срна
У Подновљу откривена спомен-биста пилоту Ранку Вукмировићу

ДОБОЈ - У меморијалном спомен-комплексу у Подновљу код Добоја данас је откривена и освештана биста мајору Ранку Вукмировићу, пилоту Војске Републике Српске који је страдао у сукобу са авијацијом НАТО савеза изнад села Герзово код Мркоњић Града 1994. године.

Претходно је на локалном гробљу у Подновљу откривен и освештан споменик за 29 погинулих борца овог краја.

Мајка страдалог пилота Босиљка Вукмировић истакла је да јој много значи што њен син није заборављен, али да су бол и губитак сина неописиви и ненадокнадиви.

Некадашњи командант Вучијачке бригаде Мирко Стојчиновић поручио је да се на овај начин одаје почаст свим страдалима који су животе дали за слободу и стварање Републике Српске.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић захвалио је мјесној борачкој организацији што су се одужили суграђанину мајору Вукмировићу и поставили бисту у његову част у меморијалном комплексу, гдје су споменици погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и током Другог свјетског рата у борби против фашизма.

Вијенце су пред спомен-бистом, осим породице Вукмировића, и уз породице погинулих, положили и замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, Градске управе Добој, добојске Борачке организације и других удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Догађајима су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић и Небојша Марић.

Мајор Ранко Вукмировић сахрањен је на Липљаку, а спомен-биста постављена је и у порти Цркве Светог Прокопија у селу Глоговица у Добоју, родном селу пилота.

У раним јутарњим часовима 28. фебруара 1994. године, са аеродрома Удбина полетјела су два авиона “Орао” и шест авиона “Јастреб”.

“Орлови” су напали складиште муниције у Бугојну, док су авиони “Јастреб” напали фабрику наоружања у Новом Травнику.

Акције је покренута јер је до обавештајних органа Војске Републике Српске стигла информација да је у фабрици муниције “Славко Родић” у Бугојну покренута производња ракета за вишецијевни бацач ракета Оркан, борбеном средству домета 50 километара.

На извршењу борбеног задатка погинули су пилоти Звездан Пешић, Ранко Вукмировић и Горан Зарић, чије је авионе код Шипова, Герзова и села Бравско оборила НАТО авијација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана