У Подбрду радна интеграција особа са нарушеним менталним здрављем

Srna
У Подбрду радна интеграција особа са нарушеним менталним здрављем

МРКОЊИЋ ГРАД - На имању пољопривредне задруге "Мрав" у мјесту Подбрдо код Мркоњић Града реализује се пројекат "Радна интеграција особа са нарушеним менталним здрављем и других угрожених категорија становништва кроз урбану пољопривреду".

Мркоњићко Удружење за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу "Уздравље" реализује овај пројекат, који је дио пројекта "Ментално здравље у БиХ" финансираног од Швајцарске агенције за развој и сарадњу у БиХ.

Предсједник Удружења "Уздравље" Борислав Ђурић рекао је новинарима да особе са менталним потешкоћама или неким физичким инвалидитетом имају прилику да раде и производе органску храну.

"У ту сврху смо подигли имање са засадима малина, а планирамо подићи и рибњак да бисмо узгајали шарана. Нашим корисницима смо подијелили и пет пластеника, а они су имали и одређена предавања и савјетодавне састанке", навео је Ђурић.

Он је додао да је циљ пројекта и јачање овог њиховог имања, као и недавно основане пољопривредне задруге "Мрав" на којој се имање налази.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је општина суфинансирала овај пројекат са 5.700 КМ, што је око 10 одсто од укупне донације.

"Драго ми је што је пројекат је заживио, а треба им помагати и у наредном периоду да би постали одрживи и да би могли продавати своје производе", навела је Аничићева.

Руководилац пројекта "Ментално здравље у БиХ" Звјездана Стјепановић истакла је значај пројекта у Подбрду, наводећи да је то психо-социјални, као и модел социјалног предузетништва који утиче и на побољшање економске ситуације корисника.

Она је додала да је ово модел радне интеграције који се реализује у оквиру пројекта "Ментално здравље у БиХ", који реализује Асоцијација "ЏY", заједно са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства, а уз подршку Владе Швајцарске.

"На рехабилитацији наших корисника и њиховој ресоцијализацији ми не можемо ништа да радимо ако немамо подршку локалне заједнице, а у Мркоњић Граду имамо сјајну подршку", нагласила је Стјепановићева.

Директор пољопривредне задруге "Мрав" Давор Јовић каже да је њихов циљ да се увежу мали произвођачи, те да се омогући пласман њихових производа.

"Крећемо са повртарским, ратарским и воћарским производима и сировинама, а планирамо да формирамо и пчеларски сектор да бисмо и ту област подигли на виши ниво", рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана