У Петровом пољу oбиљежено 27 година од погибије војника Требињске бригаде

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- У Петровом пољу код Требиња данас је служен помен за осам припадника Требињске бригаде Војске Републике Српске који су погинули на данашњи дан прије 27 година у нападу хрватске регуларне војске на ово подручје.

Предсједник требињске Борачке организације Дејан Бодирога рекао је новинарима да је ово један од кључних датума Одбрамбено-отаџбинског рата, када је одбрањено Требиње.

"Можда су то били посљедњи дани хрватске регуларне војске која је нападала тада да заузме Требиње", навео је Бодирога.

Божо Ћурић, члан породице једног од погинулих бораца, рекао је новинарима да су оваква обиљежавања важна да се не би заборавила жртва погинулих бораца.

"Садашње генерације и оне које долазе знаће зашто су те жртве дате и знаће да његују та сјећања", нагласио је Ћурић.

Раде Дрињак, један од преживјелих бораца који је учествовао у борбама на овом мјесту, рекао је да су то били тешки дани, период велике агресије Хрватске војске на подручје Требиња.

"Није ми свеједно кад данас дођем овдје, присјетим се тих тренутака, људи са којима сам живио, радио и стицајем околности и ратовао", каже Дрињак.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је да је изузетно важно да се његује култура сјећања на оне који су дали животе за одбрану својих огњишта и Републику Српску.

Он је додао да Град Требиње, различитим програмима које је реализовао претходних година, настоји да у складу са реалним могућностима буде права подршка породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима.

"Кроз те програме се бринемо да побољшамо њихов статус, стамбено збрињавање. Са поносом можемо да кажемо да се никада више новца из локалног будзета није издавајало за те категорије становника. Настојаћемо да из године у годину имамо што квалитетније програме како би за сваког од њих био ријешен статус, односно проблем у коме се налазе", рекао је Бошковић.

Код спомен-обиљежја погинулим борцима Требињске бригаде у Петровом Пољу цвијеће су положиле делегације градске Борачке организације, Градске управе Требиње и породица погинулих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана