У петак на Тјентиште стижу французи са 150 Пежоа 205-ица

Срна
У петак на Тјентиште стижу французи са 150 Пежоа 205-ица

Фоча - Са 150 аутомобила "пежо 205", на Тјентиште ће у петак, 4. августа, стићи више од 400 младих Француза, чланова организације "Јуроп реид", који путујући Европом откривају знаменитости земаља кроз које пролазе.

За 23 дана, Французи ће и ове године обићи 20 земаља Европе, а на Тјентишту, гдје ће боравити једну ноћ, дочек им спремају Национални парк "Сутјеска" и Туристичка организација Фоча.


"Биће смјештени у Омладинском кампу, гдје ће вечерати, преспавати, доручковати и ујутро наставити за Црну Гору. Стижу у послијеподневним часовима, а као добродошлицу организоваћемо рок концерт групе жМешж из Сарајева", каже Младен Мандић из Туристичке организације Фоча.

Французи већ четврту годину организују путовање Европом и то искључиво аутомобилом националне класе, који је један од симбола њихове земље и за који су посебно емотивно везани, а из године у годину се повећава број ученика.

"Прве године обилазили су Европу са четири аутомобила, друге са 15, а прошле године са 69 аутомобила. Наредне године им је циљ да обиђу Европу са 300 аутомобила", рекао је Мандић.

Прошле године, Французи су преноћили у Фочи на помоћном стадиону Фудбалског клуба "Сутјеска", а овог пута пожељели су да се мало више задрже у Националном парку "Сутјеска", кроз који су тада само прошли.

"Ово је одлична промоција туристичке понуде општине Фоча, а сами Французи су, када су долазили у провјеру руте, истакли да им је ово најинтересантнији предио", навео је Мандић.

На пут дуг око 10.000 километара, учесници "Вожње кроз Европу" кренули су 29. јула из Француске, преко Швајцарске, Италије, Аустрије, Словеније, а у БиХ стижу са хрватског приморја. Из Фоче ће пут наставити према црногорском приморју и даље преко Албаније, Грчке, Бугарске, Румуније и земаља централне Европе, затварајући круг до Француске.

Из Туристичке организације Фоча позвали су младе из Фоче и околних општина да дођу у петак на Тјентиште и да уживају у рок концерту и дружењу са Французима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана