У печалбу одлази трећина младих из Српца

Дејан Јовичић
У печалбу одлази трећина младих из Српца

Србац - Више од половине матураната Центра средњих школа “Петар Кочић” из Српца не види перспективу на овим просторима, због чега ће шансу за запослење или наставак школовања потражити у иностранству.

Анкета коју су спровели Центар средњих школа “Петар Кочић” и Агенција за развој малих и средњих предузећа “Апис” из Српца показала је да од 150 матураната 61 гледа ка иностранству. Посао ван граница БиХ потражиће њих 35, док ће 26 матураната покушати да се пробије до престижних факултета на западу.

Циљ анкете је било прикупљање података о процјени тржишта рада, жељама и могућностима за запошљавање, наставку школовања, покретању бизниса и другим питањима.

- Из резултата је видљиво да млади све више желе да напусте Српску и БиХ у потрази за бољим животом. Ипак, много више њих још има намјеру да остане у овим крајевима како би се школовали на нашим факултетима и пронашли посао - рекао је директор “Аписа” Марко Михољчић.

Као један од главних разлога за одлазак млади наводе велику незапосленост и лоша примања за занимања која су веома тражена на западу.

- Услови за живот у иностранству су много бољи. Покушаћу да се упишем на неки од иностраних факултета. Ако ми то не успије, студираћу у РС или Србији, а након тога ћу планирати да одем - каже матуранткиња Јелена Цвијановић.

Већина србачких матураната сматра да на тржишту рада не постоји потражња за занимањима за која се школују, а чак двије трећине њих мисли да образовни систем није у складу са потребама тржишта. Исти број њих увјерен је да знања и вјештине стечени кроз досадашње школовање нису довољни за запошљавање у РС.

- Око половине матураната има намјеру да у одређеном периоду покрене властити бизнис, а остатак њих нема такве амбиције. Идеју за покретање бизниса у услужним и занатским дјелатностима имају 43 матуранта, нешто мањи број се опредијелио за пољопривреду, а свега 13 има намјеру да се бави пословима у области дрвне, металске и текстилне индустрије и другим производним дјелатностима - каже Михољчић.

Анкетирање матураната обављено је у оквиру припрема за формирање савјета за запошљавање општине Србац.

Матурска забава

Србачки матуранти прославили су завршетак средње школе у хотелу “Сан” у Лакташима, а претходно је у спортској дворани у Српцу одржан свечани дефиле којем је присуствовало више стотина грађана. Ове године школовање су завршила 163 матуранта, а били су распоређени у шест одјељења - два одјељења гимназијалаца и по један економских и машинских техничара, аутомеханичара и угоститеља.

 

 

Највећа препрека за покретање бизниса

26,48% - недостатак новца

21,38% - недостатак техничких знања и менаџерских способности

18,69% - недостатак храбрости

17,85% - недостатак знања о начину регистрације бизниса

15,60% - недостатак идеје

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана