У општини Србац желе тим за кризне ситуације

Д. Ј.
У општини Србац желе тим за кризне ситуације

СРБАЦ - Општина Србац заинтересована је за формирање станице горске службе спасавања како би могла правовремено реаговати у кризним ситуацијама, природним и другим непогодама с циљем спасавања људских живота.

Ово је изјавио начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, који је рекао да постоји интерес младих у Српцу да прођу потребне едукације када је у питању стицање лиценце за припадника горске службе.

- У том погледу бисмо морали испунити један од основних услова, а то је ангажовање најмање три регистрована спасиоца и пет приправника. На тај начин бисмо имали обучен тим који би био спреман да реагује у кризним ситуацијама, попут горске службе у Градишци и неким другим локалним заједницама у Српској - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да је идеја потекла након недавног пријема који је уприличио за Српчанина Љубу Шушчевића, припадника Горске службе спасавања БиХ и учесника у спасавању угрожених у турском граду Хатај, погођеном катастрофалним земљотресом.

- Шушчевић је са још 68 припадника Горске службе спасавања БиХ и три пса обучена за извлачење страдалих учествовао у овој хуманој мисији и био ангажован и по 12 часова дневно. Он је члан горске службе више од три и по деценије и обучен је за хеликоптерска спасавања, потраге за несталима, спасавање на води и слично. Увјерили смо се колико би значајно било имати један овакав тим јер јединице и тимови цивилне заштите понекад не могу одговорити свим изазовима - рекао је Драгосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана