У општини Шековићи трошили више него што имају

М. Ч.
У општини Шековићи трошили више него што имају

Бањалука - Општина Шековићи трошила је у прошлој години више новца него што је имала на располагању, због чега је завршила у минусу од 819.509 марака.

Утврдила је то Главна служба за ревизију јавног сектора РС контролишући рад општине Шековићи у 2014. години, за који је дала мишљење са резервом.

- Општина је у прошлој години исказала негативан финансијски резултат у износу од 708.793 КМ и он је исказан мањим за 110.716 у односу на онај који је утврђен ревизијом - наведено је у извјештају.

Ревизори су утврдили и неправилности код обрачуна плата. Правилником о платама запослених у општинској управи утврђени су коефицијенти по платним групама умјесто посебно за свако радно мјесто.

- Правилником није дефинисано колико је увећање плате за поједина радна мјеста на основу сложености послова и на основу рада у отежаним условима, већ начелник рјешењем утврђује коефицијент за обрачун плате за свако радно мјесто, што није у складу са посебним колективним уговором. Није донесен појединачни колективни уговор, а најнижу цијену рада утврђује начелник посебном одлуком - истиче се у извјештају.

Ревизори су утврдили да су краткорочне обавезе општине износиле 441.515, а дугорочне 933.283 КМ. Општина учествује у осам судских спорова, а у пет је тужена на износ од 144.600 КМ. Ревизори су навели да није документовано да су одговорна лица вршила процјену исхода судских спорова. Такође, општина у "Службеном гласнику РС" није објавила извјештај о стању дуга и гаранцијама на крају прошле године.

Начелник општине Шековићи Будимир Нинић није желио да коментарише наводе ревизора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана