У општини Језеро отворени мост и фискултурна сала, изграђена кућа за осмочлану породицу

РТРС
У општини Језеро отворени мост и фискултурна сала, изграђена кућа за осмочлану породицу

Делегација Владе Републике Српске, предвођена премијером Радованом Вишковићем, била је у посјети рубној општини Језеро, гдје је обиљежен завршетак радова на три важна инфраструктурна пројекта.

Отворен је нови мост на ријеци Пливи и фискултурна сала у ОШ “Вук Караџић”, а осмочлана породица Грабеж добила је кључеве нове куће. Укупна вриједност ових пројеката је милион и сто хиљада марака.

За породицу Грабеж данашњи дан био је један од најрадоснијих. Уз помоћ Владе, општине и хуманитарне организације “Срби за Србе” добили су нови дом. Кључеве су им уручили премијер Вишковић и начелница општине Снежана Ружичић.

Осим помоћи приликом градње куће, премијер Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, обезбиједили су и поклоне за шесторо малишана у породици Грабеж. А мјештани Језера на поклон су добили нови мост, који ће им значајно олакшати свакодневицу, јер су многи до сада морали пјешачити и по три километра да би прешли са једне обале на другу.

Вриједност моста је око 640 000 марака, што је више од годишњег буџета општине Шипово. Средства су обезбијеђена захваљујући Влади и путем пројекта ИФАД.

- Кажу да мостове граде благословени људи и захваљујући Милораду Додику који је као предсједник Српске обећао градњу моста, те предсједнику Владе Радовану Вишковићу и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић имамо ову дивну грађевину којом ћемо се поносити. Наша жеља је да овим мостом пролази што више дјечијих корака - истакла је начелница општине Језеро Снежана Ружичић.

Вишковић је рекао новинарима да су завршена три веома значајна пројекта.

- Не бих ниједан издвајао јер је тешко оцијенити да ли је важније изградити кућу једној породици или мост. Пошто нисмо хтјели да оставимо дилему онда смо градили и фискултурну дворану - прву у овом мјесту - истакао је Вишковић.

Говорећчи о значају моста, Вишковић је рекао да су људи са друге стране морали да обилазе дуже од три километра да би дошли код комшија или обавили послове.

- Надам се да ће овај мост олакшати живот људима. Мостови повезују људе, али значе и да они овдје треба да живе, раде и остају - каже Вишковић.

Он је захвалио Влади Србије на донацији за фискултурну салу, наводећи да је она у посљедње двије-три године свим локалним заједницама у Републици Српској и онима са већинским српским становништвом у Федерацији БиХ помагала пројектима чија је вриједност премашила 30 милиона евра.

- То је значајна помоћ. Није овдје ријеч само о новцу и износу већ и о поруци да знате да нисте сами, да има неко ко у сваком моменту може да вам помогне и коме се можете обратити - нагласио је Вишковић.

А ученици Основне школе Вук Караџић на употребу су добили фискултурну салу, прву у овој општини. Средства за изградњу, у износу од 200.000 евра, обезбијеђена су донацијом Владе Србије.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић Ђорђевић је истакао да му је веома драго да се налази у Језеру гдје младима предају на употребу фискултурну салу.

Током посјете општини Језеро, делегација Владе одржала је и радни састанак са општинским руководством, али и начелницима сусједних општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана