У општини Лопаре оживјели старе и покренули нове погоне

Љиљана Алексић
У општини Лопаре оживјели старе и покренули нове погоне

ЛОПАРЕ - Упркос потешкоћама узрокованим пандемијом вируса корона прошла година за општину Лопаре била је успјешна, јер је реализовано доста пројеката у разним областима, сви пријератни погони поново су оживљени, а у току су и преговори са инвеститорима који имају намјеру да отворе неколико мањих фабрика и запосле грађане ове локалне заједнице.

У овој општини више не постоје празни фабрички простори, јер су некадашње производне хале поново покренуте, неке преоријентишући се на нове, а поједине су наставиле са старим дјелатностима.

Према ријечима начелника општине Раде Савића у току су преговори са заинтересованим инвеститорима који намјеравају да отворе неколико мањих погона који ће запошљавати до 15 људи.

- То је за малу општину као што су Лопаре веома значајно, јер ћемо обезбиједити егзистенцију за неколико породица. У прошлој години смо проширили пословање фабрике за производњу радијатора “Термал”, чији су власници купили некадашњи погон фабрике “Дита”, запослили око 140 радника и сада праве велики комплекс са амбицијом да запосле још 250 људи - истакао је Савић.

Прије неколико година започет је и пројекат заштите аутентичних производа са Мајевице. Веома брзо жене су се организовале и почеле производњу чувеног “мајевичког зарца”, специфичног сира да ових простора.

- Сада настојимо да очувамо “зарац” да не изумре, али смо дошли у ситуацију да морамо да тим женама обезбиједимо додатни број грла за производњу млијека и једну мини-мљекару, јер је потражња огромна. Све што произведу одмах продају. Осим тога и неколико брендова наше мајевичке ракије - каже Савић и додаје да је у плану да буде заштићено још неколико производа, јер су они амбасадори мајевичког краја.

У сарадњи са дијаспором планирано је неколико значајних пројеката.

- Наши људи из дијаспоре желе да помогну родном крају и да у њега улажу, само им треба створити пословни амбијент - каже начелник.

Према његовим ријечима, у току је и изградња приступног пута за будући туристичко-рекреативни центар Бусија.

- Много очекујемо од овог пројекта који буди наду да Мајевица може бити атрактивна дестинација. Имамо озбиљног инвеститора који ће ускоро почети са изградњом објеката, тако да ће грађани већ у другој половини године моћи да уживају у тим садржајима. Општина је за овај пројекат издвојила око 100.000 КМ, Влада РС око 300.000 КМ посредством предузећа “Путеви РС”, а очекујемо да се укључе и сусједне општине - додао је Савић.

Лопаре су познате по воћарству и производњи шљиве, а фирма “Фруктум” газдује највећим засадом овог воћа на Балкану. У завршној фази је изградња хладњаче, капацитета 2.000 тона за складиштење шљива.

- Имали смо значајне приносе шљива лани, а хладњача ће бити велики ослонац произвођачима. Власник шљивика најављује формирање кластера и удруживање воћара са Мајевице, јер само удружени могу излазити на одабрана тржишта - рекао је Савић.

Директор “Фруктума” Драган Јовић истакао је значај удруживања воћара.

- То значи већу конкурентност и напредак за регију, а ми смо разговарали са произвођачима воћа да бисмо видјели да ли постоји интересовање да буде постављен темељ сарадње воћара Мајевице, Семберије и Посавине - рекао је Јовић.

Пензионери

Радо Савић истакао је да се прва генерација Мајевичана враћа у родни крај из иностранства.

- Више од 300 супружника из разних крајева Европе пензионерске дане проводи у свом родном крају - казао је Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана