У Омарској произведено милион и по тона жељезне руде

Срна
Foto: Архива

ПРИЈЕДОР - Рудник "Арселор Митал Приједор" у овој години остварио је план производње и продаје, изјавио је директор компаније Младен Јелача.

Произвели смо 1.550.000 тона жељезне руде и ископали 7,5 милиона тона јаловине. Жељезари у Зеници смо отпремили цјелокупну производњу, а на каменолому Дреновача имали смо рекордну производњу од 90.000 кубика камена", рекао је Јелача Срни поводом Дана рудара.

Према његовим ријечима, у овој години уложено је око шест милиона марака, највише у процес обогаћивања руде и механизацију на површинском копу Бувач у Омарској, што чини 125 милиона марака укупних улагања од 2004. када је компанија основана.

"У Омарској имамо још око седам милиона тона руде, што при годишњој производњи од око 1,6 милиона тона може да траје још наредне четири године", навео је Јелача.

Он је поновио да је "Љубија" требало да буде покренута и много раније и да изразио увјерење да иза најава Владе Републике Српске и ресорног министарства стоји чврсто опредјељење да се покрене и производња у Љубији и да ће оно бити и реализовано.

" 'Љубија` је потпуно другачији рудник у односу на Омарску, много компикованији. Копови и постројења стоје око 30 година и без озбиљне реконструкције тотално су нефункционални и неупотребљиви, као и пруга. Упитно је и снабдијевање електричном енергијом и низ других околности тражи јасно усмјеравање и рјешавање. Зато вјерујем да ћемо имати снажну подршку институција како локалних, тако и Владе Републике Српске", додао је Јелача.

У Републици Српској данас се обиљежава Дан рудара и рударска слава Света великомученица Варвара, заштитница рудара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана