У оквиру "Дана Касиндолског батаљона" организован "Поход на Кланац"

Срна
У оквиру "Дана Касиндолског батаљона" организован "Поход на Кланац"

ИСТОЧНА ИЛИЏА - У оквиру манифестације "Дани Касиндолског батаљона" данас је организован традиционални "Поход на Кланац", мјесто гдје су погинули први борци овог батаљона и гдје је успостављена прва борбена линија.

Бивши припадници Касиндолског батаљона, њихови потомци и чланови породица погинулих, те бројни мјештани Касиндола овим походом одали су почаст свим палим борцима овог батаљона.

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага рекао је да је Кланац мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве.

"На Кланцу су погинула четири војника Касиндолског батаљона, а четири су рањена", додао је Маунага.

Он је истакао да су на српске војнике мучки из засједе запуцали непријатељи, иако је договорено са комшијама из Кијева да неће бити оружаног сукоба и да ће се организовати мирне страже.

Маунага је још једном истакао да је задатак сваког појединца да се сјећа оних који су живот дали за одбрану Републике Српске.

"Ово је ходочашће којим одајемо почаст свим жртвама", додао је Маунага.

Предсједник Скупштине Општинске организације "Илиџански борац" Горан Шеховац истакао је да за мучко убиство четири војника Војске Републике Српске на Кланцу још нико није одговарао.

"Не смијемо да заборавимо историју, јер је она исписана крвљу оних који су живот дали за нашу слободу и стварање Републике Српске", поручио је Шеховац.

За учеснике "Похода на Кланац" одржан је историјски час о оснивању јединице која дала огроман допринос у одбрани Републике Српске током протеклог рата.

У темеље Републике Српске, 99 припадника Касиндолског батаљона уткало је живот, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице, на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

У оквиру манифестације "Дани Касиндолског батаљона" парастос погинулим борцима и полагање цвијећа на споменику у Касиндолу планирано је за суботу, 1. јул, у 9.00 часова, а потом ће бити уприличен пријем за породице погинулих бораца у Спортској дворани у овом мјесту.

Културно-забавни програм је у недјељу, 2. јула, од 21.00 час, када ће бити уручене награде, чиме ће манифестација бити затворена.

Манифестацију организују Општинска борачка организација "Илиџански борац" и општина Источна Илиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана