У Ножичком код Српца оживио дух прошлих времена

Д. Ј.
У Ножичком код Српца оживио дух прошлих времена

Србац - Мирис војничког пасуља који се некада ширио двориштем школе у Ножичком код Српца за вријеме школског кроса поново је привукао бивше ђаке, који су након тридесетак година дошли на старо мјесто да пробају овај традиционални специјалитет.

За обнову некадашње традиције побринуло се Удружење грађана “Моје Ножичко” које је организовало пикник под називом “Раде кува гра'“ по узору на сличан догађај из прошлих времена када је домар-послужитељ Раде Драгомировић кувао војнички пасуљ за ђаке и послуживао га у шареним шољама од тврдог папира.

Иако већ у поодмаклим годинама, Драгомировић се поново прихватио куварске палице и припремио пасуљ који је и након више деценија задржао свој препознатљив укус.

- Дуго година сам радио у овој школи и увијек су ми у мислима остала стара добра времена када је велики број дјеце стајао у реду да дође до порције пасуља - рекао је Раде.

На дружење је стигао и најстарији просвјетни радник на подручју србачке општине Драгослав Филиповић Србо (86) који је три и по деценије радио као учитељ.

- У Ножичко сам дошао прије 50 година да учим дјецу и на крају остао у овом селу. И даље су ми свјежа сјећања на школске догодовштине и поносан сам на Ножичане што су оживјели некадашњу традицију - каже Драгослав.

Предсједник Удружења “Моје Ножичко” Велимир Микулић каже да су некадашња дружења у кругу школе око казана са пасуљем била нешто најљепше што памте из ђачких дана. Он је изразио наду да ће овај догађај прерасти у традицију.

Ножичанима је у госте стигао и музичар Бојан Микулић Микула који је поријеклом из овог села, као и делегација новооснованог удружења “Наша Лепеница” из истоименог села код Српца, те представници Завичајног клуба “Младост” из Брестова у општини Станари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана