У Новом Граду онемогућено полагање вијенаца код спомен-обиљежја

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Делегацији Борачке организације и општине Нови Град, те члановима породица погинулих бораца данас је, због неријешених имовинско-правних односа, било онемогућено полагање вијенаца и прислуживање свијећа код спомен-обиљежја за 24 погинула борца Војске Републике Српске у Радомировцу код Новог Града.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је новинарима да су неријешени имовинско-правни односи на парцели гдје је изграђено спомен-обиљежје 1999. године, коју је купац у поступку приватизације продао, па је земљиште уписано на Стоју Стјепановић.

"У поступку приватизације тај је простор продат иако је било изграђено спомен- обиљежје. Иако постоји проблем, најтужније је да се забрани да данас потомци погинулих бораца не могу прилсужити свијеће и одати помен", рекао је он.

Дрљача навео да ни код власника не постоји добра воља да се постигне договор да општина откупи простор.

"Не желе продати. Траже замјену за парцелу на градском подручју. Општина нема таквих површина. Мислим да ову ситуацију не може ријешти ни општина ни Борачка организација, тражићемо помоћ институција Републике Српске", истакао је он.

Дрљача каже да је данас имао увид у документ који указује да парцела гдје је изграђено спомен-обиљежје не може бити приватизована.

"Још једном ћемо прегледати сву документацију. Некад су породице које су биле имућне поклањале свом селу парцеле, али такво вријеме је изгледа прошло", рекао је он.

Слободан Стјепановић каже да није било другог начина да ријеши проблем, те да је раније неколико пута у присуству адвоката разговарао са начелником општине.

Он каже да је тражио парцелу на градском подручју, уз доплату.

"Свјесан сам да парцела у граду вриједи више. Нисам за то да ову дам џаба, ја сам то платио", рекао је Стјепановић који тврди да "нико није нашао за сходно да ријеши овај проблем прије него што је купио парцелу".

Он каже да је био присиљен да прије мјесец дана постави трупце и онемогући прилаз.

Гордана Басрак којој су у минулом рату погинули отац и стриц каже да се данас осјећа страшно јер није могла положити цвијеће нити прислужити цвијеће.

"Долазили смо сваке године. Не знам, ово је катастрофа да ово проживимо на Видовдан", рекла је она.

Парох свођански Зоран Благојевић парастос је служио на гробљу у Радомировцу гдје су спомен-обиљежја солунским борцима, борцима НОР-а и погинулим борцима Војске Републике Српске.

Код спомен-обиљежја у Радомировцу данас су били и припадници Полицијске станице Нови Град, али није било потребе за интервенцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана