У недјељу у Жепи обиљежавање 25 година од убиства српских војника

Срна
У недјељу у Жепи обиљежавање 25 година од убиства српских војника

Пале - На спомен-обиљежју у Жепи у недјељу, 4. јуна, биће обиљежено 25 година од страдања 45 припадника Војске Републике Српске које су из засједе напали и мучки убили, а потом масакрирали припадници муслиманских снага.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је да је ово један од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Пала с обзиром на број погинулих у једном дану и на једном мјесту.


"Они су били у хуманитарној акцији, имали су задатак да доставе храну и воду војницима који су обезбјеђивали радио-релејни објекат на брду Зловрх", подсјетио је Парађина у изјави Срни.

Наводећи да је са муслиманским снагама био постигнут договор да српски војници мирно прођу, Парађина је рекао да је муслиманска страна овај договор прекршила.

"Ту су се показали српска наивност и кратко памћење, што није први пут, нажалост", каже Парађина.

Он је додао да је обиљежавање 25 година од страдања српских војника на Жепи дио календара обиљежавања значајних датума из ослободилачких ратова.

Парађина је најавио да ће у недјељу, 4. јуна, у Жепи бити служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће у знак сјећања на 45 палих бораца.

Помену ће присуствовати породице погинулих бораца, саборци, представници Борачке организације, Српске православне цркве, општине Пале, Града Источно Сарајево, као и представници Владе и кабинета предсједника Републике Српске, те републичких организација.

Према његовим ријечима, његовање тековина одбрамбено-отаџбинског рата најмање је што садашње и будуће генерације могу учинити.

"Наша је обавеза да његујемо тековине одбрамбено-отаџбинског рата, а највећа од свих је Република Српска", рекао је Парађина и истакао да све политичке партије треба да схвате да су Република Српска и њени интереси изнад свих.

Борачке организације општина Пале, Источни Стари Град и Хан Пијесак организују превоз до Жепе - полазак из Источног Старог Града предвиђен је у 8.00 часова испред Мјесне заједнице Вучја Лука, са Пала у 8.00 часова испред спомен-собе Коран, а из Хан Пијеска у 10.00 часова испред спомен-собе.

Парастос ће бити служен од 11.00 часова на спомен-обиљежју у Жепи, најављено је из Борачке организације Пале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана