У недјељу 74 године од битке на Сутјесци

Срна
У недјељу 74 године од битке на Сутјесци

Фоча - У Долини хероја на Тјентишту у недјељу, 11. јуна биће обиљежене 74 године од Битке на Сутјесци, саопштено је данас из општине Фоча.

Програм обиљежавања, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и општине Фоча, почеће у 11.00 часова полагањем вијенаца на партизанску Спомен-костурницу.


У 12.00 часова најављено је обраћање званичника, након чега је предвиђен културно-умјетнички програм и бесплатан ручак за посјетиоце.

За све грађане Фоче, који желе да присуствују обиљежавању биће обезбијеђен бесплатан аутобуски превоз, а заинтересовани треба да се пријаве у општинску шалтер-салу, најкасније до петка 9. јуна до 15.00 часова.

Епопеја на Сутјесци била је завршна битка Пете офанзиве, када је више од 20.000 партизана, уз огромне жртве, успјело да се извуче из обруча шестоструко бројнијег непријатеља.

Пета офанзива или операција "Шварц", одвијала се од 15. маја до 15. јуна 1943. године на просторима Црне Горе, источне Херцеговине и источне Босне, а завршне и најкрвавије борбе између њемачког окупатора и партизана одиграле су се на подручју ријеке Сутјеске и околних планина.

У току 30 дана борбе, погинуло је више од 7.300 југословенских родољуба.

Међу погинулима је и више од 600 жена бораца, од којих је близу 300 болничарки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана