У насељу Греда обиљежена слава храма Марија Магдалена

Милан Вујић
У насељу Греда обиљежена слава храма Марија Магдалена

ГРАДИШКА - У насељу Греда које се налази у мјесној заједници Козинци данас је обиљежена црквена слава Марија Магдалена у народу познатија као Блага Марија.

 

Парох Ненад Томић рекао је да су се мјештани окупили да прославе славу храма, Бога и Свету Марију Магдалену-Благе Марије, која је била једна од миросносница односно жена које су пратиле Христа и које су прве сазнале да је васкрсао.

Сваке године на храмовној слави једна породица прихвата кумство и у склопу славе припрема послужење на овај празник.

Овогодишњи кум црквене славе у Греди Бранислав Суботић који истиче да је почаствован што је у прилици да другу годину кумује црквеној слави, изузетно лијепом догађају који прераста у традицију овог насеља.

Он додаје да је то прилика да се у Греди окупе вјерници овог насеља, али и оних који живе у иностранству.

Служен је парастос и положени су вијенци и цвијеће на спомен обиљежје у Козинцима на коме су поред имена бораца и жртава Одбрамбено-отаџбинског рата уклесана и имена палих бораца и жртава у Народноослободилачкој борби.

На овом споменику исписана су имена 13 Козинчана чије породице, родбина и комшије чувају успомену. 

Градоначелник Градишке Зоран Аџић обраћајући се присутнима, рекао је да је наша обавеза је да се сваке године поклонимо свима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

-Наша Република Српска је сигурност нашег опстанка и развоја зато се требамо поклонити и одати пошту нашим родољубима који нису жалили своје животе и нама оставили у аманет нашу Српску коју требамо чувати - рекао је Аџић. 

Он је додао да ће Градска управа и даље помагати борачку популацију, породице погинулих бораца као и ратне војне инвалиде.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје су, осим чланова породица погинулих, положиле и делегације Града Градишка, Градске борачке организације, Мјесне борачке организације и Савјета мјесне заједнице Козинци, као и представници Фудбалског клуба „Братство“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана