У Музеју “Семберије” изложено 80 ликовних радова чланова Удружења “Свети Лука”: Пандемија пробудила скривене таленте

Љиљана Алексић
У Музеју “Семберије” изложено 80 ликовних радова чланова Удружења “Свети Лука”: Пандемија пробудила скривене таленте

БИЈЕЉИНА - Пандемија вируса корона пробудила је заборављене, али и открила нове таленте код Бијељинаца, што доказује и традиционална Васкршња изложба Удружења ликовних умјетника “Свети Лука”, која је отворена у Музеју “Семберије”.

Богатство сликарског опуса приказано је на 80 радова 33 аутора, међу којима су и они који се први пут представљају љубитељима умјетности.

Међу изложеним радовима заступљене су разноврсне теме, од портрета преко фитоколажа до мртве природе и апстракције те готово све умјетничке технике. Изложба, коју сви заинтересовани могу да погледају до 15. маја, продајног је карактера.

- Овом изложбом желимо да дамо допринос васкрсењу умјетности и културе у нашем граду, јер смо сви свједоци да је културни живот веома сиромашан због пандемије вируса корона, али и других околности које прате умјетнике - рекао је предсједник Удружења ликовних умјетника “Свети Лука” Панто Пантић и позвао све љубитеље умјетности да посјете Музеј “Семберије” и уживају у њиховим радовима.

Упркос ситуацији умјетници су, каже, предано радили на припреми ове изложбе.

- Могу да кажем да је ово богата изложба на којој представљамо чак 80 радова 33 аутора, међу којима су и четири наша нова члана, за која је јако значајно да се на овакав начин представе суграђанима - нагласио је Пантић.

Према његовим ријечима, удружењу се прикључује све већи број чланова, међу којима има и оних који су на то одважили тек у зрелим годинама.

- Сликари су због околности које је наметнула пандемија имали прилику да више раде и стварају. То доказује и ова изложба. Све вријеме ми смо предано радили на стварању нових дјела, иако је било проблема у вези са набавком материјала, али смо увијек успијевали да се некако снађемо - каже Пантић.

Гордана Деспотовић, иначе по занимању електротехничар, од најранијег дјетињства гаји љубав према сликарству. Члан је Удружења “Свети Лука” већ четири године. На Васкршњој изложби представила је три рада сликана техником уље на платну.

- Углавном радим пејзаже и мртву природу и то је нешто што волим и што ме испуњава још од малих ногу. Током минулог рата почела сам да сликам за себе и за своју дјецу и тада је све спонтано кренуло. Активно сликам већ 20 година. Испуњава ме посебно у данашњем времену, мислим да је то велики дар од Бога, када се искључите из свих дешавања и испуните душу умјетношћу и стварањем дјела - каже Деспотовићева.

Дајана Перић, иначе професор ликовне културе, представила је два рада.

- С обзиром на то да сам члан овог удружења од прошле године морам истаћи да је задовољство излагати са овим дивним људима и умјетницима. Ја сам се представила фото-есејом, који је нешто између инсталације и фотографије. То је једна мало модернија интерпретација и освјежење за овај тип изложбе и мој најбољи начин изражавања - рекла је Перићева.

Најмлађи члан удружења је петнаестогодишња Ана Дракул, ученица бијељинске Гимназије “Филип Вишњић”.

- Сликам већ годину дана, идем и у сликарску радионицу, учим, усвајам нова знања, јер ме сликарство јако привлачи - каже Ана.

Планови

У Удружењу “Свети Лука” истичу да ће током године наставити са својим активностима.

- Надам се да ћемо током љета бити у прилици да организујемо љетну колонију или нову изложбу слика наших чланова, а ако то епидемиолошке околности не буду дозволиле, припремаћемо децембарску традиционалну изложбу - рекао је Пантић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана