У Мркоњић Граду први студио за снимање свједочанстава о страдању Срба

ГС
У Мркоњић Граду први студио за снимање свједочанстава о страдању Срба

МРКОЊИЋ ГРАД- Први центар за снимање свједочанстава биће отворен и у Мркоњић Граду.

Фондација „Визуелни архив српског страдања“ у сарадњи са Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске а под покровитељством и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, покренула је пројекат снимања свих доступних свједочанстава српског страдања током ратова деведесетих.

Начелник општине Драган Вођевић изјавио је да ће општина пружити пуну подршку овом пројекту, додатно наглашавајући да је Мркоњић Град један од симбола српске голготе и страдања у протекло одбрамбено- отаџбинском рату.

„Позивам све чланове породица палих бораца, ратне заробљенике, ратне војне инвалиде да се одазову на позив да учествују у снимању“, рекао је Вођевић.

Директор Фондације Денис Бојић изјавио је да је у току ове године планирано отварање десет студијских центара широм Републике Српске у којима ће чланови породица страдалих цивила и војника али и сви они који својом судбином свједоче о српском страдању, имати прилику да сниме своје свједочанство и оставе трајни запис о херојству и мучеништву својих најмилијих.

„Дигитална база ће бити доступна не само српском народу, него читавом човјечанству“, додао је Бојић.

Исидора Граорац, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, навела је да је дигитални архив важан како ради прошлости, тако и због будућих генерација.

„Мркоњић Град је једна од стардалнијих општина, те је због тога важно да први студио буде баш у Мркоњић Граду“, навела је Граорац.

На простору бивше Југославије током ратних дешавања деведесетих погинуло је и нестало више од 50.000 Срба, цивила, те припадника различитих војних формација. Овај број подразумијева збир свих жртава, од првог погинулог припадника ЈНА на простору Словеније па све до посљедње српске жртве на територији Косова и Метохије.

“ Визуелни архив српског страдања“ представља израду прве дигиталне базе података о страдању Срба, која се базира искључиво на снимању, архивирању те глобалном презентовању снимљених исповјести из првог лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана