У Мркоњић Граду одржана Илинданска смотра фоклора

Срна
У Мркоњић Граду одржана Илинданска смотра фоклора

МРКОЊИЋ ГРАД - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” вечерас се на Тргу српске војске у Мркоњић Граду представило са шест кореографија, у оквиру Илинданске смотре фолклора.

Секретар КУД-а “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” Недељко Батиница рекао је да се концерт традиционално одржава поводом крсне славе општине - Светог пророка Илије.

“Ове године смо сами учесници, представили смо се са шест кореографија и пјевачком групом. Културно-умјетничка друштва, иначе, представљају најљепша дружења, без икаквог такмичарског духа, а ту су и велика познанства, обиласци и путовања”, рекао је Батиница новинарима.

Милица Којић, која се осам година бави фолклором, рекла је да се, прије свега, мора имати жеља и воља за играњем.

“Фолклор је за мене предивно искуство - дружимо се, чувамо традицију и обичаје. Вечерас смо играли игре из Куманова и Црне Траве. То су игре које се, најприје, морају играти из срца”, истиче Којићева.

Илинданска смотра фолклора један је у низу догађаја поводом обиљежавања крсне славе ове општине - Светог Пророка Илије и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Централни дио обиљежавања крсне славе општине, славски обред и ломљење славског колача, планирани су за сутра навече на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, након чега ће услиједити концерт Александре Младеновић.

У уторак, 2. августа, у Храму Светог Саве биће служени литургија и парастос, а потом и положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана