У Милићима нови мост на мјесту срушеног

Срна
У Милићима нови мост на мјесту срушеног

Милићи - У насељу Дубнички мост код Милића данас је пуштен у саобраћај нови мост преко ријеке Јадар, која је стари однијела у прошлогодишњим мајским поплавама.

Изградњу моста финансирала је ЕУ са 55.000 евра, док је општина Милићи обезбиједила 15.300 евра.

Новоизграђени мост поново повезује 60 домаћинстава у насељу Дубнички мост и село Павковићи са осталим дијеловима општине. Широк је четири, дугачак више од 20 метара, а носивост му је око 60 тона.

У саобраћај су га данас свечано пустили шеф Ођељења за сарадњу Делегације ЕУ у БиХ Мелвин Асин и начелник општине Милићи Живојин Јурошевић.

Асин је рекао да су, годину дана након катастрофалних поплава, видљиви конкретни резултати напора које је ЕУ уложила за опоравак подручја погођених поплавама.

Он је додао да је у опоравак у БиХ укупно уложено 43,5 милиона евра, од чега је ЕУ обезбиједила 42,2 милиона евра.

"Могу рећи да су то средства која су одвојена и која се користе у духу пријатељства и солидарности. Од тих средстава, 21 милион евра је распоређен за општине у Републици Српској", рекао је Асин.

Он је додао да је од тог износа, 14 милиона евра већ искориштено или се користе за пројекте који су у току.

Начелник Милића Живојин Јурошевић апеловао је и да представници ЕУ помогну асфалтирање два километра пута који повезује Дубнички мост и село Павковићи.

"Нису могли одмах да обећају, али су рекли да постоје даљи програми на опоравку подручја погођених поплавама и вјерујем да ћемо се и ми наћи у њима", рекао је Јурошевић.

Програм ЕУ за опоравак од поплава у БиХ имплементирају Развојни програм УН /UNDP/, Фонд УН за ђецу /UNICEF/ и Међунарорна организација за миграције /IOM/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана