У Медицинској школи у Бањалуци шире одјељења, посланици хоће истину

Д. Келеч, С. Шурлан
У Медицинској школи у Бањалуци шире одјељења, посланици хоће истину

Бањалука - У Медицинској школи у Бањалуци простора имамо за још двадесетак ђака, тако да ћемо размотрити молбе те удовољити захтјевима ученика и родитеља у случајевима гдје утврдимо да су оправдани и у складу са законом проширити одјељења.

Поручили су то јуче из Министарства просвјете и културе РС и нагласили да максималан број у одјељењу може да буде 32.

"Глас Српске" је у петак објавио да је школа уписала одјељење са 28 ученика, али да се у њему нису нашли свршени основци који су остали први испод црте, већ ђаци са знатно мање бодова, па чак и они који нису ни конкурисали за ту школу. То је изазвало лавину незадовољства родитеља ђака и сумњу да је главни критеријум била јачина везе. У цијели случај укључила се и полиција и републичка просвјетна инспекција, који детаљно испитују на који начин је и по којим критеријумима заиста ово одјељење формирано.

И док се чека извјештај истражних органа, родитељи поручују да не одустају од истине. Поменуто одјељење за занимање медицински техничар формирано је пред сами почетак наставе, 31. августа, а то је одобрило Министарство просвјете.

О афери у Медицинској школи јуче је разговарано и у Народној скупштини РС, гдје је предсједник Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић казао да је упознат са тим да инспекција испитује овај случај и да ће они који су прекршили закон и правила одговарати. Шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић је истакао да је скандалозно понашање министра, директора школе и одговорних у Влади о питању уписа у ову школу.

- То је за сваку осуду и треба поништити такву одлуку министра. Они који су одговорни треба да сносе пуну одговорност, да поднесу оставке! Било какав изговор или пребацивање одговорности са једних на друге неће помоћи, јер је побиједила упорност родитеља и медија који ће истрајати на овој афери - рекао је Бореновић.

Предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица казао је да је затражена информација о томе како је спроведена процедура, колико је ђака уписано за вријеме пријемног испита, а колико накнадно, чијом одлуком и у складу са којим актима и документима.

- Желимо да добијемо одговор на који ће министар ставити потпис и печат Владе, а послије тога ћемо видјети да ли су информације у јавности тачне - рекао је Говедарица.

Молбе и помоћ

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су у новоформирано одјељење Медицинске школе у Бањалуци уписани сви кандидати са листе непримљених за занимање медицински техничар, а када су исцрпили ту листу, онда су примили кандидате са високим просјеком са других листа.

- Министарство је искористило дискреционо право и одлучило о неколико захтјева ђака који су им упутили молбу. Међу овим ученицима су и они који се у тренутку уписа нису налазили у Српској, али и из вишечланих породица којима смо дужни помоћи - истакли су у Министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана