У манастиру Тавна обиљежена Велика Госпојина

Срна
У манастиру Тавна обиљежена Велика Госпојина

БИЈЕЉИНА - У манастиру Тавна, поводом великог хришћанског празника Велике Госпојине, данас је служена света архијерејска литургија и одржан традиционални народни сабор.

Умировљени епископ средњоевропски Константин поручио је у бесједи да је Пресвета Богородица заштитница свих у све дане живота и захвалио бројним вјерницима, јер и у вријеме пандемије вируса корона долазе у храмове и приносе своје молитве.

​Народном сабору присуствовали су градоначелник Бијељине Мићо Мићић и његов замјеник Марко Михајловић. Први човјек Бијељине поручио је да је манастир Тавна вијековна снага народа и да је, упркос свим недаћама кроз историју, успио да буде темељ окупљања.

"И данашње саборовање указује нам на нужност његовања заједништва, јер само тако, окупљени око истинских вриједности, можемо градити бољу будућност за нас и нашу дјецу. Градска управа је протеклих година пружала манастиру помоћ када год је било потребно, а то ће чинити и убудуће", рекао је градоначелник Мићић.

Манастир Тавна посвећен је Пресветој тројици.

Помиње се у Троношком и Пећком љетопису, али и у турским пописима од 1548. до 1586. године као задужбина краља Драгутина Немањића и његових синова.

Смјештен је на обронцима планине Мајевице, у близини пута Бијељина - Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана