У Ливањском кантону приједлог буџета без учешћа Срба

Срна
У Ливањском кантону приједлог буџета без учешћа Срба

Сарајево - Предсједник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона Драго Пузигаћа рекао је да се први пут десило да изабрани представници српског народа нису могли да учествују у изради Нацрта и Приједлога буџета Кантона за 2017, због чега је Уставном суду Федерације БиХ /ФБиХ/ поднесен захтјев за утврђивање виталног националног интереса српског народа.

Пузигаћа је данас учествовао на јавној расправи Вијећа за заштиту виталних и националних интереса Уставног суда ФБиХ поводом захтјева Клуба српског народа у Скупштини Ливањског кантона за утврђивање виталног националног интереса српског конститутивног народа у поступку усвајања Приједлога Буџета и Приједлога закона о извршавању буџета овог кантона за 2017. годину.


Према његовим ријечима, легално изабрани представници српског народа нису били у могућности да утичу на Приједлог буџета јер о њему није расправљала надлежна Административно-правна комисија, него га је Министарству финансија и Влади Кантона неовлаштено и противзаконито доставио предсједник Скупштине Кантона.

Пузигаћа је истакао да је Клуб Срба ту неправилност покушао да исправи на Колегијуму Скупштине Кантона тражећи да Приједлог буџета буде скинут са дневног реда сједнице Скупштине и да буде донесена одлука о привременом финансирању док не буду усаглашени ставови сва три народа и спроведене законске процедуре у доношењу буџета, али ни то није уважено.

Појашњавајући разлоге за подношење захтјева за заштиту виталног националног интереса у доношењу приједлога буџета, Пузигаћа је нагласио да се учешћем у креирању буџета за ову годину кроз повећање средстава желио побољшати положај повратничке популације.

"Клуб Срба, односно његови представници већ 20 година указују на веома тешко, готово неиздрживо стање у општинама Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово гдје је већинско становништво српске националности. Живот у овим општинама постао је неподношљив и испод граница људског достојанства и животне егзистенције. На овакве наше вапаје годинама се није обазирало", констатовао је Пузигаћа.

Он је навео да у Ливањском кантону, према попису из 2013. године, живи 20 одсто Срба у Федерацији БиХ, а да су Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч, у којима је већинско српско становништво, три најсиромашније општине у ФБиХ.

"Од 70 милиона КМ, колико је предложен буџет за 2017. годину само 50.000 КМ предвиђено је за повратнике, а скоро милион КМ за текућу резерву премијера и министра финансија. Хтјели смо да то поправимо јер овај буџет не препознаје избјеглице и расељена лица. Од српског становништва у Дрвару ради само 10 одсто, а 90 одсто Хрвата", рекао је Пузигаћа.

За приједлог буџета нису гласали ни Бошњаци, који су били уздржани.

Представник Клуба бошњачког народа Јасенко Туфекчић подржао је Пузигаћино излагање, истакавши да је тачно све што је Пузигаћа говорио.

"Срби и Бошњаци нису имали могућности да утичу на приједлог буџета", нагласио је Туфекчић.

Правни заступник Клуба хрватског народа оцијенио је да Приједлогом буџета није повријеђен витални национални интерес српског народа.

Одлуку о ова два захтјева Клуба српског народа у Скупштини Ливањског кантона Уставни суд ФБиХ донијеће на једној од наредних сједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана