У Лaминцима обиљежена храмовна слава и служен парастос погинулим борцима

Милан Вујић
Foto: ГС

ГРАДИШКА - У мјесној заједници Ламинци данас је обиљежена парохијска и храмовна слава Илиндан.

Након литургије, вјерници су у литији прошетали до споменика погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата, гдје је служен парастос.

Вијенце и цвијеће на споменике су положили градоначелник Зоран Аџић, представници Градске и Мјесне борачке организације и чланови породица погинулих бораца.

Градоначелник Аџић рекао је да су споменици жртвама у Ламинцима Сређанима, као и у бројним другим мјестима у Градишци и Републици Српској, доказ да су Срби страдалнички народ и да су увијек били на страни слободе и правде.

Он је истакао да број српски жртава у Другом свјетском рату говори да је на овом подручју почињен геноцида над Србима, али да сада исти ти који су га починили настоје да српски народ прогласе геноцидним.

-Та ревизија историје неће успјети. Српски народ је одлучан да сачува Републику Српску, као гарант свог опстанка на овим просторима, као и да његује  сјећање на све родољубе који дали своје животе и оставили нам обавезу да Српску чувамо и  развијамо - нагласио је Аџић.

Предсједник  Мјесне борачке организације Ламинци Сређани Слободан Јејинић истакао је је годишњи помен жртвама из претходних ратова најмање што мјештани могу да ураде за оне који су погинули у борби за слободу српског народа.

На споменику страдалим у Одбрамбено–отаџбинског рата уклесана су имена 36 погинулих и умрлих бораца и двоје цивила из Ламинаца Сређана, Ламинаца Брезика, Долине и Новог Села, док је у Другом свјетском рату из овог краја погинуло више од 100 цивила и око 80 бораца НОР-а.

У Ламинцима се данас одржава и традиционални Илиндански збор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана