У кошници ни килограм меда

Сретен Митровић
У кошници ни килограм меда

РОГАТИЦА - Већ је извјесно да ће ова година бити једна од најлошијих, колико памте и најстарији пчелари у Рогатици, чему у прилог свједочи и чињеница да су приноси меда испод килограма по кошници, што је десет пута мање него лани.

Пчелари окупљени у удружењу “Сат” кривца виде у временским неприликама, односно киши, која је падала у највећем дијелу сезоне, када је требало да пчеле, како кажу, раде пуном паром. Надају се да ће прихраном успјети да сачувају пчеларство, које је, истичу, у озбиљној кризи.

- Тешко ми је, а донекле и срамота рећи да су сандуци са мојим пчелама, који су са врло јаким друштвима, скоро празни, иако из њих у досадашњем медобрању нисам узео у просјеку ни килограм меда - каже предсједник “Сата” Милош Недић, који даноноћно прати својих нешто више од 60 друштава у родним Бранковићима на сјеверозападним обронцима Сјемећа.

То је, додаје он, за десет, па чак и више, пута мање меда него прошле и већину ранијих година.

Слично прича и Миле Балчак из Дробнића код Рогатице, коме је пчеларство са више од 100 кошница основно занимање од којег живи.

- И ја до сада нисам узео ни килограм меда по кошници. Пчеларим на два мјеста. Стационарно, овдје у мојим Дробнићима и у Водицама код села Старчићи, одакле ми је отац, и занимљиво, меда нема ни код једних ни код других друштава - жали се Балчак.

И он сматра да су разлози за лошу годину временске неприлике.

- Нема меда ни њима ни нама и ако желимо да сачувамо пчеларство, треба прихрана већ од сада - поручује Балчак.

Да све ипак не буде толико црно побринуо се начелник Рогатице Милорад Јагодић. Из општинске касе, у којој, због пандемије вируса “ковид 19”, не цвјетају руже, издвојио је средства, за која је купљено 3.300 килограма шећера или два килограма на свако од 1.647 пчелињих друштава, колико их имају 52 регистрована пчелара.

- Иако је ово симболична помоћ пчеларству, које је у озбиљној кризи, ми смо, неизмјерно захвални начелнику и општинској управи. Удруженим средствима покушавамо спасити што више пчелињих друштава широм општине. Са овим и шећером који самостално обезбиједи сваки пчелар, правићемо “погаче” и са њима прихрањивати друштва за која оцијенимо да су остала без хране, којих је највећи дио, поготово код оних пчелара који су на почетку врцања из кошница узели мало више, надајући се да ће пчеле у наставку медобрања узето надокнадити - поручују из удружења “Сат”, које је формирано прије скоро 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана