У књизи Гордане Ђукић породичне приче описале бурну прошлост Српца

Дејан Јовичић
У књизи Гордане Ђукић породичне приче описале бурну прошлост Српца

СРБАЦ - Несвакидашња животна прича Здравка и Гордане Ђукић из Српца, који су у мају ове године прославили педесету годишњицу брака, заокружена је новом књигом под називом “Ко смо ми” у којој је описан животни пут њихових предака кроз различите историјске периоде.

Ђукићи су златни пир обиљежили у мају ове године књигом “Из дневника једног професора” у којој је Гордана, као аутор, испричала догодовштине свог супруга, од школских и студентских дана па све до радног вијека у србачкој Гимназији, гдје су се упознали и завољели, а новом књигом, која је промовисана ових дана у организацији србачке “Просвјете”, читаоце ближе упознају са својим породицама и бурном прошлошћу овог мјеста.

Нова књига коју је Гордана писала око двије године представља својеврсну хронику Српца, обухваћен је период од босанско-херцеговачког устанка, свјетских ратова, развоја социјализма и комунизма па све до данас.

- Почела сам да пишем о породици моје мајке и оца, трудећи се да обухватим све оно што сам слушала од њих и запамтила. Провјеравала сам податке од браће, сестара и друге родбине, трудећи се да буде занимљиво за читање, како се не би свело само на историјат наше породице, већ да пружи и разне занимљивости о турбулентном времену у којем су живјели - рекла је Гордана.

Књига обилује породичним фотографијама из периода када су тек настајали први фото-снимци у србачком крају, али и драгоцјених података о којима се до сада није пуно знало, нарочито о породици њеног оца која је дошла на ово подручје из Лике. Како каже, њен прадјед је погинуо у Посавској буни 1858. године, а дјед у Првом свјетском рату, док је отац захваљујући срећним околностима преживио Други свјетски рат.

- Један од очевих стричева је преживио пробој Солунског фронта и награђен је од Краљевине Југославије земљиштем у селу Брезовљани. Када је дошао Други свјетски рат заробљен је и пребачен 1941. године у Јасеновац, одакле се није вратио, а његов син Живко је такође заробљен и масакриран са још 11 виђенијих Српчана у славонској шуми Радиња. Њихови посмртни остаци су откривени тек 1976. године и пребачени у спомен-костурницу у Српцу - рекла је она.

У другом дијелу књиге је додато породично стабло њеног супруга Здравка, а књига је конципирана тако да сви чланови породице могу на њу настављати родослов.

- Прави мотив да кренем у ову књижевну авантуру су била моја дјеца и жељела сам да се они који воле и желе писати поведу овим примјером и почну биљежити сјећања о својој породици да би их оставили својој дјеци и унуцима - рекла је Гордана.

Србачка књижевница Бранка Санчанин рекла је да су преци ауторке били угледни људи тог доба и да су оставили неизбрисив траг у историји Српца.

- Мемоарска проза је нешто посебно за људе који се баве писањем или имају порив да оставе потомцима сачувана сјећања на њихове коријене. То је Гордана изврсно урадила у овој књизи, кренувши из даље прошлости и кроз породичне приче, фотографије и документе обухватила биографију читавог једног мјеста и људи који су утиснули дубок печат у његов развој - рекла је Санчанин.

Ово је трећа књига Гордане Ђукић, а свој првенац “Небо пуно бисера” у којем је сабрала литерарне радове својих ученика објавила је 2016. године.

“Просвјета”

Ауторка књиге је и предсједница Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Србац које је ове године издало укупно 11 књига завичајних писаца, а у протекле три деценије око стотину наслова. Тиме су на најљепши начин обиљежили 120. годишњицу од оснивања и рада Просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана