У Кнежици оживљени обичаји ручне косидбе

Srna
Foto: Agencije

У Кнежици код Козарске Дубице данас је у оквиру манифестације "Видовдански дани Кнешпоља" оживљен приказ обичаја ручне косибе уз традиционалне ношње, доручак, здравицу и пјесму.

На манифестацији која се организује 17. пут и има регионални карактер косило је двадесетак косаца из Козарска Дубице, Приједора и Костајнице, 

Манифестацији су присуствовали министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, начелници Козарске Дубице Раденко Рељић и Костајнице Никола Јањетовић, представници града Приједора, предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац, народни посланици Драган Брдар и Бобана Ћибић. 

 Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је новинарима да је ово седманаеста година од како Културно-умјетничко друштво "Кнешпоље" из Кнежице организује овај догађај и истакла да је то за сваку похвалу јер доприноси очувању културе, традиције и обичаја овог краја.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је косидба тежак посао, те да га радује да ова манифестација у Кнежици из године у годину окупља бројне учеснике, културно-умјетничка друштва и госте из сусједних општине. 

"У такмичењу у кошењу учествују професионалци, људи који стварно знају косити и ми који то радимо репрезентативно. Припремљен је и традиционални доручак у складу са нашом традицијом јер је традиционана ручна косидба заиста тежак посао и некада се из куће косцима износила само најбоља храна", рекао је Рељић. 
Он је навео да је општина Козарска Дубица и ове године подржала ову манифестацију, у складу са финансијским могућностима. 

Бањац је захвалио организаторима манифестације, КУД-у "Кнешпоље", пароху кнежичком Жељку Јевђенићу, мјештанима и гостима јер се, како је рекао, кроз ову манифестацију већ дужи низ година даје допринос његовању културе и обичаја.

"Овдје су оживљени наши стари обичаји и да будем искрен, народ је некад много љепше живио него сада, безбрижније, без стреса, уз лијепу и здраву храну", рекао је Бањац новинарима.

Према његовим ријечима, народ у Српској има све услове да остане такав, поготово што се тиче исхране и обичаја. 
Предсједник Културно-умјетничког друштва "Кнешпоље" Данијела Режак рекла је новинарима да је и овогошња манифестација пажљиво и дуго припремана. 

"Угостићемо доста косача, госте из неколико општина и пријатељска културно-умјетничка друштва. Организација није једноставна, али увијек имамо удружења и културно-умјетничка друштва која се, као и ми, труде да одржавају нашу традицију", рекла је Режакова.
Традиционалном косибом, уз народне ношње, здравицу, пјесму и доручак у пољу, у етно-домаћинству у Кнежици данас је отворена манифестација "Видовдански дани Кнешпоља". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана