У кнежевачком селу Живинице депонија пријети да затрује воду

Анита Јанковић
У кнежевачком селу Живинице депонија пријети да затрује воду

Кнежево - Мјештани кнежевачког села Живинице страхују од заразе коју би могла проузроковати дивља депонија смјештена тик изнад изворишта воде Цврцка, са којег се напаја готово цијела општина.

Депонија, која је сваким даном све већа, налази се на десној страни пута Кнежево - Котор Варош, у селу Живинице, у којем живи око 2.000 мјештана. Они су огорчени на своје суграђане, који на депонију довозе све и свашта, али и на општинске власти, јер годинама нису успјели да ријеше овај проблем.

Предсједник Мјесне заједнице Живинице Мићо Бекић каже да ова депонија није једина у Кнежеву, али је најопаснија, јер се 150 метара испод ње налази извориште Цврцка.

- Становници готово цијеле општине са тог изворишта пију воду, али то изгледа није довољан разлог да депонија буде санирана. Обраћали смо се безброј пута општинским властима и само би нам обећали да ће смеће одвести, међутим, ништа није урађено - испричао је Бекић и додао да предузеће "Чистоћа и зеленило" одвози смеће на подручју општине, али њихову депонију не дира, јер то није предвиђено уговором.

Он је казао да ова депонија постоји већ шест, седам година, али да је масовно бацање смећа почело 2012, када је тадашње предузеће за одвоз смећа "Еко-тим" затражило од становништва да купује вреће за складиштење отпада.

- То је био еколошки потез који није уродио плодом, јер људи нису хтјели да купују вреће, па су онда избацивали смеће на ту локацију - говори Бекић, који тврди да мјештани Живиница не одлажу отпад на дивљу депонију.

То је рекао и мјештанин Родољуб Поповић, који је додао да је становништво принуђено да купује воду за пиће. Додао је да се у близини депоније шири несносан смрад, нарочито љети.

- Страхујемо од заразе. То није мала депонија, ту има смећа на камионе и да неко други овдје живи, давно би тај проблем био ријешен. Ми сељаци годинама ћутимо и гледамо како нам довозе смеће и трују нас - прича Поповић.

Додао је да је велики дио смећа у неприступачном дијелу, те да се животиње ту окупљају и рове у потрази за храном.

- Љети се овуда не може проћи од смрада. Кућа ми је удаљена свега 500 метара од депоније и не осјетим смрад, али кад хоћу да прошетам не могу, угуши ме - забринуто каже Поповић.

В. д. замјеника начелника општине Кнежево Горан Боројевић тврди да ће овај проблем ускоро бити ријешен.

- Плашимо се да међу смећем има мина, бомби и других експлозивних направа, јер је послије рата бацано све и свашта, па морамо ангажовати и деминере - каже Боројевић.

Нагласио је да им је рјешавање овог проблема приоритетно.

- Претходна власт негирала је и заобилазила ово питање, али ми ћемо то ријешити. Већ смо поставили неке контејнере на другим, мањим депонијама - рекао је Боројевић.

Казне нико не плаћа

У комуналној полицији у Кнежеву кажу да на подручју њихове општине има најмање десетак дивљих депонија и готово све су смјештене уз главне саобраћајнице.

- Неколико депонија смо санирали, али након одређеног периода мјештани су опет почели да бацају смјеће. Покушавали смо да кажњавамо, али све је завршило на суду, а казну нико није платио. Све што можемо учинити је да поставимо упозоравајуће траке, које мало ко поштује - рекао је начелник комуналне полиције Кнежево Небојша Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана