У кањону Врбаса пронађене ријетке и угрожене врсте биљака

Срна
У кањону Врбаса пронађене ријетке и угрожене врсте биљака

Биолози Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке су, током једногодишњег истраживања ријетких и угрожених биљака кањона Врбаса, пронашли неке од реликтних и ендемичних биљних врста, попут бакреног каћуна и госпиног власка, као и ендемске подврсте хрватски каћун и многе друге.

Из овог друштва је саопштено да током истраживања, које спроводе биолози Рената Алишић Вујић и Тања Марић, још нису пронађене оне најугроженије врсте - озимица, широколисна веприна и меринка.

Истраживање је усмјерено на теренско пописивање биљака, предавања у школама дјеци са темом проучавања и заштите биљака, те на промоцију заштите кањона и његових биљних врста код локалне заједнице.

Из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке као вриједан аспект рада указују примјену свих података пројекта у изради будуће студије заштите кањона Врбаса, да би то подручје постало правно заштићено.

Биолози су са својим тимом неколико пута прелазили кањон у експедицији дугој 36 километара од рафтинг клуба у Карановцу до Крупе на Врбасу и од Крупе до Хидроелектране “Бочац”. Током рада на терену помагао им је и Рафтинг клуб “Кањон” који се током сарадње додатно едуковао и оспособио за представљање биљака кањона туристима. 

“Ријека Врбас је пробила вапненачке стијене и створила кањон у којем су се под посебним условима какви владају у кањонском екосистему развиле бројне биљне и животињске врсте, од којих су многе реликтне и ендемичне. То значи да су, кријући се у кањону, преживјеле сурове промјене климе и опстале овдје од леденог доба”, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана