У изградњу водовода и пута у Совјаку уложено 435.000 КМ

Срна
У изградњу водовода и пута у Совјаку уложено 435.000 КМ

ГРАДИШКА - У мјесној заједници Совјак код Градишке данас су у употребу пуштени новоизграђени водовод и двије новоасфалтиране дионице локалног пута, а укупна вриједност инвестиција је око 435.000 КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су Градска управа и комунално предузеће "Водовод" за изградњу водоводне мреже у Совјаку, учешћем у "МЕГ" пројекту, обезбиједили донацију од Европске комисије и УНДП-а од 285.000 КМ.

"Веома је важно да је и на тендеру за извођење радова најбољу понуду дао градишки жВодоводж. Могу с поносом да кажем да имамо најуређеније водоводно-комунално предузеће у региону, које је успјешно изградило секундарну водоводну мрежу дужине око 15 километара и препумпну станицу, што ће омогућити прикључак за око 100 домаћинстава у овом крају", рекао је Аџић.

Он је нагласио да ће новоизграђени водовод и двије асфалтиране дионице пута, дужине 1.000 и 700 метара, омогућити мјештанима Совјака да уз много боље инфраструктурне услове остану на својим пољопривредним газдинствима.

Аџић је навео да је Градска управа у изградњу ове двије дионице пута уложила око 150.000 КМ.

"У ове четири године мандата радили смо на стварања бољих услова за грађане и привреднике Градишке, да омогућимо што боље услове живота у граду и руралним подручјима, као што је мјесна заједница Совјак. Овдје имамо доста младих људи који желе да остану да живе на својим имањима, а наша обавеза је да им омогућимо инфраструктурне услове", додао је Аџић.

Директор градишког "Водовода" Сандро Зеничанин рекао је да је Совјак био једина мјесна заједница у овом дјелу Поткозарја која није била обухваћена градском водоводном мрежом.

Он је навео да је изградњу мреже изводило ово комунално предузеће и да су све завршили у року, без обзира што је локација далеко од водоизворишта и у трећој висинској зони.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Совјак Љубомир Солдат рекао је да водовод и нови пут много значе мјештанима, те захвалио Градској управи, градоначелнику и предузећу "Водовод".

"Мјештани су до сада имали проблеме да обезбиједе довољну количину воде, а правог рјешења није било без изградње водовода. До сада је 60 домаћинстава потписало уговоре за прикључак на водовод, а надам се да ће их бити и више", навео је Солдат и додао да су мјештани били обавезни да плате само трошкове прикључка који износи око 700 КМ.

Он је додао да је већина мјештана мањим дијелом учествовала у финансирању изградње ових дионица пута, те нагласио да су сада ријешена два горућа проблема у селу које до сада није имало добру путну инфраструктуру.

Мјештанин Совјака Михајло Борјановић рекао је да је ово мјесто до сада било запостављено када је у питању изградња инфраструктуре, али да су сада створени много бољи услови за мјештане, те људе који живе у Градишци, другим градовима и иностранству и повремено долазе на своја сеоска имања.

Мјештанин Мирко Раца нагласио је да су са радошћу дочекали да исти дан пуштају у употребу водовод и новоизграђени асфалтни пут, те захвалио свима који су то омогућили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана