У истој стамбеној згради у Власеници на једној адреси 26 дјевојчица и дјечака

Милијана Латиновић
У истој стамбеној згради у Власеници на једној адреси 26 дјевојчица и дјечака

Власеница - Станари зграде у Романијској улици на броју 24 у Власеници могу се похвалити наталитетом какав немају ни многа села у Републици Српској, у којој дани протичу уз грају и смијех 26 малишана.

Милица, Ива, Софија, Маша, Вукашин, Стефан, само су нека од имена исписана на шареним срцима која красе улаз у ову зграду, у којој станује готово цијело једно одјељење.

И док у већини општина у РС влада бијела куга, а сеоске школе се затварају јер се број ђака може избројати на прсте једне руке, Власеничани који станују на овој адреси у згради са двадесетак станова с поносом кажу да је цијела зграда једно мање насеље. Већина породица има двоје или троје малишана, а међу дјецом највише је дјечака и дјевојчица предшколског узраста и основаца. Многи од њих су рођени у истој години, заједно су учили прве кораке и прва слова, а ту је и троје средњошколаца. 

Мирослав Николић, који годинама станује на тој адреси са супругом и двоје дјеце, каже да је цијела зграда као једна велика породица. Стога ни прослава Нове године у Романијској 24 није прошла незапажено. Најмлађи станари направили су украсе којима су окитили новогодишњу јелку и улаз у зграду.

- Неколико дана прије Нове године оставили смо испред улаза велику кесу у коју је свако дијете донијело неки слаткиш из свог пакетића, док су баке и дједови остављали новац да дјеца купе шта желе - испричао је Николић, нагласивши да је циљ сваке прославе коју организују да дјеца науче да дијеле са својим вршњацима и да не буду себична.

Николић каже да је прије двије деценије дјечија граја била права ријеткост у овој, као и у већини других зграда.

- Сада смо једна велика породица. Рођендани, славе и празници обавезно се славе са комшијама из улаза, а кад једно дијете слави рођендан, цијела зграда иде у госте - испричао је Николић и додао да је и већина родитеља ових малишана одрасла заједно.

На игралишту испред зграде, гдје су одрасле генерације љекара, просвјетних радника, инжењера и трговаца, данас одрастају неки нови клинци, а дјечији смјех, игра и несташлуци најљепша су мелодија која одјекује Романијском улицом.

Заједно пијукају

Станари зграде у Романијској 24, као и сваке претходне године, организују дружење на Бадње вече, када ће уз старе православне обичаје дочекати празник Рођења Христовог.

- Испред улаза ћемо донијети бадњак и сламу, како би дјеца могла пијукати и научити понешто о обичајима и традицији - рекао је Мирослав Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана