У Источној Илиџи 9. септембра - дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања

Срна
У Источној Илиџи 9. септембра - дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће у понедјељак, 9. септембра, у Источној Илиџи бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Милуновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је у бомбардовању НАТО-а на Републику Српску убијено 46 војника, рањено 98 војника, убијено више од 50 цивила, док их је више од 120 теже или лакше рањено.

Он је рекао да је 9. септембар одређен за Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, како би се присјетили српских жртава које је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

Милуновић је рекао да је НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године под кодним називом операција “Намјерна сила” наводно била изазвана дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

“Никада до данас није доказано да су минобацачке гранате испаљене са српских положаја на сарајевску пијацу Маркале. За гранату која је пала на Тузлу експертски независни међународни тимови у Србији доказали су у два наврата да ту није била испаљена хаубичка граната, већ се радило и подметнутом експлозиву”, истакао је Милуновић.

Он је рекао да је ВРС и поред тога што је НАТО против ње употријебио најсавременију технику оборила осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

Милуновић је подсјетио да су у нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија, Шпанија приликом чега је на српске положаје бачено преко 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 “томахавк” ракета.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања почиње 9. септембра у 10.30 часова служењем парастоса за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи.

Граонић је рекао да је у 11.00 часова предвиђено полагање цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву у мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи.

Он је рекао да се програм наставља у 12.00 часова духовним програмом и обраћањењем званичника у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана