У Херцеговини, Фочи и Калиновику ангажовано више од 560 приправника

Срна
У Херцеговини, Фочи и Калиновику ангажовано више од 560 приправника

БИЛЕЋА- У општинама источне Херцеговине, те Фочи и Калиновику током посљедњих осам година је, захваљујући програму Владе Републике Српске, запослено више од 560 приправника, који су већином на тај начин и дошли до сталног посла, изјавио је Срни руководилац требињске филијале Завода за запошљавање Драган Поповић.

Попвић је напоменуо да је само у прошлој години на подручју које покрива требињска Филијала, по програму запошљавања приправника, запослено 106 особа, а највише у Требињу, Билећи и Фочи.

- Највише је било пријављених дипломираних економиста и правника, па је самим тим и ангажовано највише приправника тих струка - истакао је Поповић.

Он је указао да је тај програм значајан, посебно за младе јер им се на тај начин пружа прилика да послије факултета одраде стаж и положе приправнички и по потреби стручни испит.

- За многе је то прилика да остану да се стално запосле - додао је Поповић.

Према његовим ријечима, зависно од потреба послодаваца и жеље приправника да остану на том послу, већина њих остане да ради, неки нађу посао на неком другом мјесту, а има случајева и да се поједини врате на евиденцију Завода за запошљавање.

- Када заврше приправнички стаж, они обично долазе до запослења, а жеља је представника Завода да остану на послу и да се више не враћају на нашу евиденцију као незапослени - истакао је Поповић.

Он је подсјетио да, на основу Акционог плана, који усваја Владе Републике Српске, Завод за запошљавање сваке године расписује јавни позив на који се јављају послодавци који искажу потребу за пријем одређеног броја приправника.

- Послије завршетка тог позива, комисија Завода за запошљавање Републике Српске одређује ко испуњава услове и на основу одлуке спроводи се програм пријема приправника - прецизирао је Поповић и најавио да овогодишњи јавни позив за пријем приправника тек треба да буде расписан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана