У Градишкој остају без гранта Владе за водовод

Милан Вујић
У Градишкој остају без гранта Владе за водовод

Градишка - Општина Градишка би због блокаде локалног парламента могла да остане без бесповратног гранта Владе РС у износу од 1,3 милиона КМ за изградњу водовода и канализације.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација РС", за који је из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) обезбијеђен 3,1 милион марака, општина Градишка до сада је повукла 1,6 милиона. Међутим, да би било исплаћено још 1,3 милиона локална Скупштина мора усвојити одлуку како би новац био оперативан. Предсједник ОО СНСД-а Градишка Зоран Аџић сматра да би општина могла остати без овог новца, који би се могао реалоцирати некој другој локалној заједници из пројекта "Водовод и канализација РС".

- Једини кривац је начелник општине који не жели да сазове Скупштину како би била донесена одлука о прихватању бесповратних средстава. То говори каква је улога начелника општине и појединаца око њега, јер они не раде у интересу грађана и развоја општине већ су се "учаурили" како би задржали своје позиције - истакао је Аџић.

Навео је да због тога Градишка трпи велике губитке, инвеститори бјеже, непорески приходи су преполовљени, а општина нема усвојен буџет за 2016. годину.

Предсједник ОО ИСДС-а Градишка Тихомир Михајловић упозорио је на то да без скупштинске одлуке новац за изградњу водовода и канализације неће бити додијељен, што ће приморати општину на ново кредитно задужење.

- Начелник мора сазвати сједницу Скупштине општине како би се донијеле одлуке и како би се избјегао још један удар на буџет општине - упозорио је Михајловић и додао да су због блокаде парламента непорески приходи мањи за 18 одсто.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић увјерава да се тај новац не може изгубити, јер не постоје суштински разлози да се тај грант одбије.

- Одлука мора бити скупштинска за прихватање тог гранта, мада није логично да СО одлучује о гранту с обзиром на то да није ријеч о задужењу или гаранцији - истакао је Латиновић и закључио да неизвјесно је када ће бити одблокиран рад Скупштине с обзиром на то да је у току судски поступак, али ће се покушати изнаћи рјешење судским путем и договором са свим политичким партијама.

Пад прихода у 2015.

50%  земљишна рента

75%  накнада за уређење грађевинског земљишта

350.000 КМ порез на лична примања

950.000 КМ накнаде, таксе и пружање јавних услуга

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана