У Горњим Срђевићима код Српца узгојили бундеву од 95 килограма

Д. Ј.
У Горњим Срђевићима код Српца узгојили бундеву од 95 килограма

Србац - У домаћинству Милутина Станишића у Горњим Срђевићима код Српца узгојена је бундева тешка чак 95 килограма, што је незабиљежено у овим крајевима.

Бундева је изложена у центру села, а свакодневно је са великим занимањем и чуђењем посматрају бројни мјештани.

Милутинов син Драгутин каже да је бундеву посијао крајем маја и да је за мање од четири мјесеца достигла оволику величину, а за то је, како каже, заслужна шпица џиновске бундеве тешке чак 190 килограма.

- Радио сам повремено у Аустрији и на једном сајму сам добио шпицу ове бундеве. Посијао сам је у Срђевићима, али нисам очекивао велике резултате. Остао сам у невјерици кад сам видио да расте огромном брзином - каже Драгутин, који бундеве узгаја годинама, али ниједна није била ни близу овог примјерка. Драгутин каже да има још већих примјерака, али сигурно неће достићи овакву величину. Тврди да су за њен напредак заслужни његови унуци Далибор и Дарио.

- Наша породица је бројна и чак четири генерације живе у домаћинству. Чак ме прозивају и једним од најмлађих дједова, што је било занимљиво и Аустријанцима који су ме због тога и почастили сјеменком огромне бундеве - каже Драгутин, који је првог унука добио још у својим касним тридесетим годинама.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана