У Дому здравља у Власеници у хладним амбулантама лијече само хитне случајеве

Милијана Латиновић
У Дому здравља у Власеници у хладним амбулантама лијече само хитне случајеве

Бањалука - Радници Дома здравља у Власеници ступили су јуче у генерални штрајк поручујући да су на ивици егзистенције, јер нису примили седам плата, а дугови за превоз и доприносе, како кажу, гомилају се већ годинама.

Запослени, њих 72, истичу да ће у наредних 12 дана, колико по закону могу штрајковати, лијечити само хитне случајеве те да је питање хоће ли имати медицинског материјала и за толико.

- Смрзавамо се поред једне гријалице. Не можемо више овако, немамо ни за кифле. Већини је ова плата једини извор прихода. Задужили смо се на све стране, искључују нам струју, а неплаћене рате за кредит само се гомилају. Не можемо да опстанемо више - рекла је предсједница Штрајкачког одбора ове здравствене установе Владанка Влачић и додала да од борбе неће одустати док не добију оно што им по закону припада.

Влачићева каже да им се од штрајка упозорења, који су одржали прије двадесетак дана, нико из општине није обратио.

Директорица Дома здравља Јагода Петровић каже да је за рјешавање проблема у овој здравственој установи потребно више времена и да тренутно ради на изналажењу рјешења.

- Дугови су велики и тешко их је ријешити за кратко вријеме. Није прескочена исплата седам плата узастопно, већ су неке исплаћене, неке нису, па се накупило седам плата. Ако будемо могли, платићемо бар нешто у новембру - рекла је Петровићева и додала да она нема времена да штрајкује и да то није прави начин за рјешавање проблема.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић каже да штрајк није рјешење, а за проблеме у власеничком Дому здравља криви претходно руководство, како ове здравствене установе, тако и општинско.

- Дуг који је настао у протеклим годинама премашио је три милиона марака. Запослених је много више него што би требало да буде и неки ће морати бити пензионисани уз отпремнине и све што иде у складу са законом, јер доста је радне снаге која не доноси никакву добит. Људи су тамо навикли да ништа не раде, што није добро. Општина ће учинити колико може, али смо и ми у минусу око четири и по милиона КМ и то је дуг који сам затекао доласком на мјесто начелника и који сваки дан враћам - рекао је Краљевић и позвао све надлежне институције да се укључе у рјешавање овог проблема.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић посјетио је јуче власенички Дом здравља и пружио подршку запосленима нагласивши да је штрајк потпуно оправдан.

- Радници само траже оно што им по закону припада. Очекујем да ће их менаџмент установе и оснивач, односно општина, позвати ових дана на преговоре и да ће се наћи рјешење за нагомилане проблеме ових радника. У протеклом периоду доласком нове директорице запослено је још 11 нових радника по политичком основу - рекао је Гранулић и додао да је жалосно да се радници у Дому здравља смрзавају јер немају гријања.

ФЗО

Из Фонда здравственог осигурања РС истичу да редовно измирују своје обавезе према Дому здравља у Власеници те да је овој здравственој установи до сада дозначено око 854.000 КМ.

- Локалне заједнице, које су оснивачи домова здравља и које су најчешћи налогодавци када су у питању запослења у овим установама, скоро ништа не издвајају за финансирање домова здравља иако имају ту обавезу према закону. Према подацима из 2016. године, Дом здравља у Власеници има укупно 72 запослена, док би према стандардима и нормативима требало да има 40 запослених - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана