У Доцу освештана новосаграђена црква

Срна
У Доцу освештана новосаграђена црква

Завидовићи - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је у Доцу, у федералној општини Завидовићи, освештао новосаграђену цркву посвећену Светом Василију Острошком.

Митрополит Хризостом, који је и администратор Епархије зворничко-тузланске, рекао је да је лијепо боравити у Доцу и освешати храм који су мјештани саградили упркос трагедији и тешким временима кроз које су они и сви Срби овог краја прошли у посљедњих 20 и више године.


"Овај свети храм је подигнут силом и вољом Божијом, али и љубављу и спремношћу мјештана да овдје подигну цркву, први пут у историји српског народа овог села", рекао је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, није српски народ заборавио да гради цркве, него нису биле ни прилике ни околности да их граде онда када је требало.

"Данас је Бог дао нама, можда када смо и најслабији, када смо растјерани и прогнани са својих огњишта, да правимо светиње које су свједочанство вјере српског народа", рекао је митрополит Хризостом.

Он је истакао да је новосаграђени храм израз љубави према Богу, али и вјере ових људи према Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Митрополит Хризостом је поручио Србима Озрена и подозренских мјеста да уз обнављање и изградњу цркава обнављају своје куће, окућнице и имања и да насељавају вјековна огњишта како села не би остала пуста.

Предсједник Грађевинског одбора Веселин Илић рекао је да је градња цркве почела 2008. године.

"Идеју да се црква гради прихватили су повратници у Доцу и они расељени у земљи и широм свијета. Темеље цркве освештао је прије осам година тадашњи владика зворничко-тузлански Василије", подсјетио је Илић.

Он је нагласио да од почетка градње храма до данас није забиљежен ниједан проблем нити је било оспоравања градње од стране локалне управе Завидовића.

За кума цркве изабран је Младен Станковић из Доца, на привременом раду у Луксембургу.

Парох маглајски протојереј Младен Пупућ именован је за старјешину цркве у Доцу.

Освештењу цркве и сеоској слави Светој великомученици Марини - Огњеној Марији присутвовало је више од 500 мјештана Доца и гостију.

Свечаности је присутвовао и начелник општине Завидовићи Хашим Мујановић.

Црква у Доцу је једини новосаграђени и освештани православни храм у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана